Szerződésbontás Kubatov módra

Szerződésbontás Kubatov módra

Elek Gábor, a magyar csapat vezetőedzője a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Vipers Kristiansand mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2023. június 4-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Soha nem volt ennyire eredményes a Ferencváros női kézilabdacsapata, mint ebben a szezonban: nagy meglepetésre ezüstérmesek lettek a Bajnokok Ligája Final Fournak nevezett döntőjében! Ez a meccs volt egyúttal a csapatot irányító Elek Gábor edző utolsó meccse is – közel tizenhat év után távozik a zöld-fehér csapattól. Minden bizonnyal ettől nem függetlenül egy másik legenda is búcsúzik a Fraditól: 18 év után elköszönt Szucsánszki Zita is, aki civilben Elek Gábor felesége.

Itt álljunk meg egy pillanatra. A magyar női kézilabdában két igazán erős csapat van: a Győri Audi ETO KC és az FTC Rail-Cargo Hungaria. Előbbinek egy erős multicég a szponzora, és mivel a kézilabda kiemelt látványsportág, a taóból is szépen csorog a kasszába. A bőséges anyagi háttér birtokában a győri recept egyszerű: halandó ember számára elképzelhetetlen mennyiségű pénzből összevásárolnak mindenkit, akit csak szeretnének, szerződtetnek hozzá egy külföldi sztáredzőt, aztán a csapat vagy végigveri a világot (Bajnokok Ligája-győzelem 2014-ben, majd 2017-től 2019-ig), vagy nem. Az utóbbi években inkább nem: 2020-ban az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a Final4-t, utána pedig – idén is beleértve – zsinórban háromszor nyert a norvég Vipers Kristiansand.

 

Ha megnézzük a mostani, budapesti négyes döntő kapcsán a győri keretet, a bronzéremért vívott (egyébként sikeres) csatába tizenegy külföldi és öt magyar játékost küldtek. Ha a pályán töltött időt is vizsgálnánk, még rosszabb arány jönne ki, a magyarok nagy része ugyanis többnyire csere.

• Mi utal arra, hogy nem volt önkéntes a távozás?
• Milyen a győri modell és milyen volt a Fradié?
• Hol folytathatja Elek Gábor?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap június 9-én megjelent, 2023/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!