Előre figyelmeztettek, hogy baj lesz

Előre figyelmeztettek, hogy baj lesz

Túlélők a kormányzat ellen és a hatóságok felelősségre vonásáért tüntetnek a kelet-líbiai Derna asz-Szahaba mecset előtt 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA)

Aguila, nem kérünk belőled, Allah ellensége vagy! Minden tolvajnak és árulónak lógnia kell! Minden líbiai testvér! – többek között ilyen molinókkal tüntetett sok száz túlélő a líbiai Derna városában. A mintegy százezer lakosú települést egy héttel korábban, szeptember 11-én mosta el a Daniel nevű vihar, illetve a nyomában kitörő áradás. A pokoli időjárás következtében két gát és négy híd is összeomlott, maga alá temetve Dernát és több közeli települést. „Több mint 11 ezren életüket vesztették, de az áldozatok száma tovább nőhet, hiszen mintegy 10 ezer eltűnt embert még keresnek” – közölte az ENSZ.

A demonstráció az észak-afrikai ország legsúlyosabb politikai problémájára világított rá. Arra, hogy Líbiában két kormányzat működik: Aguila Szaleh Issza irányítja keleti kormányzatot, a szakadár Képviselőházat, melyet Halifa Haftár tábornok támogat Bengáziból. Az átszakadt gátakat még az 1970-es években épültek, de az illetékes líbiai hatóságok nem ügyeltek a karbantartásukra. Most pedig mindenki a másikra mutogat. Az elmúlt 45 évben még legalább tíz gátat kellett volna építeni, hogy megelőzzük a katasztrófát” – idézett egy helyi mérnököt a Euronews. A líbiai főügyész – a hírtelevízió tudósítása szerint – kijelentette, hogy büntetőeljárást kezdeményez a gátszakadásért felelős személyekkel szemben.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 22-én megjelent, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!