Eltorzult magyar alkat – egykor és ma

Eltorzult magyar alkat – egykor és ma

Orbán Viktor az európai parlamenti választás kampányában (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Az Orbán-kormányok összesen már másfél évtizedes regnálása alatt objektíve az elmúlt év volt a legkudarcosabb. Lehet vitatni, hogy ez mennyiben volt külső és mennyiben belső okok következménye, a tény aligha vitatható. Katasztrofális halálozási adatok, gazdasági visszaesés, botrányok, külpolitikai kudarcok, durva sértések különböző, fontos társadalmi rétegekkel szemben; ezekkel voltak tele az elmúlt hónapok. Olyasmikkel, amelyek miatt a kormánypárt népszerűségének zuhannia kellett volna. Alighanem így gondolta ezt a mostani hatalom is, ezért kezdett bele a közvagyon viharos gyorsaságú, már alig-alig leplezett „kimentésébe”, általában a felkészülésre egy elvesztett választás utáni időre.

Nem ez történt. A közvéleménykutatások szerint pár hónappal ezelőtt valóban jó néhány százalékkal visszaesett a Fidesz, a jelzett kudarcok nagyobb része pedig még csak ezután jött. Azonban újabban – ezt is elég egybehangzóan állítják a közvélemény-kutatók – megállt a csökkenés, ha nem éppen visszafordult. Érthetetlen! Hát nem szükségszerű, hogy ha bármilyen okból is, de rosszul alakul egy ország helyzete, akkor csökken a kormány népszerűsége? Úgy látszik, nem. Szinte szürreális, de: Magyarországon minél rosszabb a helyzet, annál biztosabb a kormány támogatottsága.

Erről olvashat a cikkben:
• „Hiába látják az egyre nagyobb bajokat, az nem eltávolítja őket a kormánytól, hanem még jobban odaláncolja. Miért?”

• Miért kell visszatérnünk Bibó Istvánhoz a megfejtéshez?

Kiderül a teljes cikkből, melyet a Magyar Hang május 14-én megjelent 2021/20. számában talál. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!