„Ez egy visszaélésszerű rendszer”

„Ez egy visszaélésszerű rendszer”

Menedékkérők mennek a magyar határ felé a szerbiai Oroszlámos közelében 2020. február 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

– Szeretjük a sokszínűséget a saját kultúránkon belül, de ami kívülről jön, azzal nagyon óvatosak vagyunk, azért is, mert kis ország vagyunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy német lapnak idén februárban a menedékkérők kapcsán. Az biztos, hogy a magyar állam „óvatos” volt az elmúlt években, mondván nem szeretnék, ha nagy számban hazánkba települő „migránsok” megváltoztatnák az ország kultúráját, és szerintük inkább azoknak az országoknak kell segítséget vinni, ahol akkora a baj, hogy inkább útnak indulnak az emberek. Ám ez az úgynevezett „óvatosság” a menedékkérőkkel – a kritikusok szerint durva bánásmód – odavezetett, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése után a kormány bezárni kényszerült a tranzitzónákat tavaly májusban, ahol addig az érintetteknek meg kellett várnia a magyar hivatalok döntését.

(...)

Mint Szekeres Zsolt, a Helsinki Bizottság jogásza elmondta, a börtönszerű tranzitzónák bezárása után közel 300 jogellenesen fogvatartott embert engedtek ki, akik két helyszínre kerültek: egy balassagyarmati közösségi szállásra és egy vámosszabadi befogadó állomásra. Ezeken a helyszínen a menedékkérők körülményei jelentősen javultak a tranzitzónákhoz képest, ahol az időjárás viszontagságainak kitett, 13 négyzetméteres konténerekben, drótkerítések között kellett élniük folyamatos rendőri jelenlét, illetve fegyveres biztonságiak felügyelet mellett.

(...)

Ugyanakkor a kormány jelentősen megnehezítette azt, hogy egyáltalán beadják menedékkérelmüket az érintettek. – Egyes vélemények szerint a menedékjog intézménye megszűnt Magyarországon, mert menedéket még az is alig-alig kap, aki valahogy átvergődik a jogi útvesztőkön – mondta Szekeres Zsolt.

  • Hogyan is lehet ma Magyarországtól menedékjogot kérvényezni?
  • Előfordul-e még ma is, hogy egy-egy menedékkérő ne kapjon ételt a hatóságoktól?
  • Kapnak-e rendes oktatást a menedékkérő gyermekek?
  • Mit jelent a „visszakényszerítés” gyakorlata, amit annak ellenére is alkalmaznak a mai napig a magyar hatóságok, hogy az Európai Unió Bírósága jogsértőnek ítélte?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!