Gerendai Károly: Legjobbjainkat veszítjük el

Gerendai Károly: Legjobbjainkat veszítjük el

Gerendai Károly (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ha az eredmények igazolják őket, azaz a politikai támogatottság stabil, nem lesz finomhangolás, a hatalom nem gyakorol gesztusokat a másik oldal felé – állítja politikusokkal kapcsolatos tapasztalatai alapján Gerendai Károly, a Sziget Fesztivált a 90-es évek elején megálmodó vállalkozó, több fine dining étterem és a Lupa Beach tulajdonosa. A Magyar Hangnak adott interjújában többek között arról beszélt, a vezető politikusok és stábjaik az egyre belterjesebb nagyvárosi elitnél sokkal jobban tudják, valójában mi és mennyire foglalkoztatja a társadalmat, és hogy hol húzódnak a fájdalomküszöbük.

– Már csak azért is képben vannak, mert mindent megmérnek. (...) Számtalan tényezőt azért hagynak figyelmen kívül, mert nincs semmilyen politikai következménye. Megtehetik és meg is teszik – fogalmazott Gerendai Károly, aki nemrégiben Rogán Antallal beszélgetett az általa alapított Szeretlek Magyarország Klub közönsége előtt. A vállalkozót kérdeztük arról is, mi a véleménye Demeter Szilárd kijelentéséről, miszerint a Sziget Fesztivál nagyon könnyen megszűnhet. Kifejtette, a felvetés már csak azért sem áll meg a realitások talaján, mert a rendezvény az ország elsőszámú turisztikai attrakciója, amiből óriási bevétele származik az államnak. – Az én olvasatomban annyi történt, hogy egy provokatív kérdésre egy meggondolatlan, szerencsétlen válasz született – fogalmazott. 

Az interjúban ezek mellett szó esett arról is, milyen hatást gyakorol érdekeltségeire a kibontakozó válság és az elszálló infláció, miért érzi problémának, hogy a fiatalok elhagyják az országot, illetve hogy sikeremberként milyen kérdések aggasztják. Mi szükségünk van „nekünk, magyaroknak” a Szigetre, ha már nem magyar tulajdonú, ráadásul a fellépők között is kevés a magyar? Miként érintette a Costes Downtown-t a Michelin-csillag elvesztése? Mit ér egy fine dining étterem Michelin-csillag nélkül? Lesz-e áremelés a Lupa Beach-en? Nem érzi-e szélmalomharcnak, hogy a Szeretlek Magyarország Klubban olyan politikusokat próbálnak megérteni, akik a versenyszellem és a teljesítmény kérdésével csak akkor találkoznak, ha az politikai térben értelmezhető?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!