Távoli tisztelői is tanár úrként tekintettek Grétsy Lászlóra

Távoli tisztelői is tanár úrként tekintettek Grétsy Lászlóra

Grétsy László 1975-ben (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Jelez valamit, hogy Grétsy László halála után még azok is az Álljunk meg egy szóra! címet emlegették, akik soha egy adást nem láttak a műsorból. Tanár úrként tekintettek rá távoli tisztelői egyaránt. Bár a televízióban már régóta nem szerepel, ennek ellenére a fiatalabbak is tisztában vannak a szerepvállalás úttörő jelentőségével.

A 91 éves korában, január 21-én elhunyt Grétsy László jelenség volt. Hiába, hogy Vágó Istvánnal közösen vezették az említett műsort, a tudós nyelvészkedést ma elsősorban a ténylegesen ezt a hivatást űző Grétsyhez kötjük. Vágóé lett a kvízprofesszor szerepe, majd később már elsősorban a politikai pályához kötötték őt sokan. Mindez jól mutatja: koronként változhat az, hogy miként van jelen valaki a köztudatban. Annál fontosabb tehát, hogy Grétsy képes volt több mint négy évtizeden át megmaradni ugyanannak. Rendszerek múltak, kormányok buktak, de a szavak magyarázata, a nyelvhelyesség kérdése biztos pontnak látszott. Igaz, végül magának Grétsynek is méltatlan körülmények között kellett távoznia két éve a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságából. 

• Hogyan állt ki Grétsy mellett a kormánypárti intézményvezető?
• Mit emelnek ki munkásságából méltatói?
• Mi az, amit köszönhetünk a nyelvésznek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 1-jéig kapható 2024/4. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!