„Ha csak egy cigány kölyök elindul utánam, már megérte”

„Ha csak egy cigány kölyök elindul utánam, már megérte”

László Gyula nem adja fel az álmait (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A hajdúhadházi szeméttelepen kezdett dekázni, sajátjai is lenézték. Mára talán az ország legismertebb labdazsonglőrje László Gyula, aki a mélyből a világ csúcsára szeretne törni.

Kilenc éve találkoztam először László Gyulával – Hajdúhadház külterületén, egy sivár utcában várt ránk, riporterekre. Maró hideg volt, kabátban is fáztunk, miközben néztük, ahogy a törékeny fiú egy szál pulóverben elképesztő labdatrükköket mutat be a kedvünkért. Gyula a tarkóján, majd az arcára tett palackon hordozott körbe egy focilabdát. Aztán BMX-re szállt, és a hóna alá kapott két labdával, állva kerekezett tovább.

A lelkesedés és az elszántság fűtötte – sajnos szó szerint, mivel tüzelőre csak ritkán futotta néhány tízezer forintos bevételéből. Az akkor 25 éves, magát értelmi fogyatékosnak tartó roma fiatalember napról napra élt. Lomizásból, alkalmi melókból, segélyből tartotta fenn magát, otthona egyszobás vályogház volt, ahol lavórban fürdött a kútról hozott vízzel. Szobája falán az egyszer talán elérhető álomkép: a 828 méteres dubaji Kalifa-torony fényképe. – Oda-vissza szeretnék labdával egyensúlyozva végig menni Dubaj 160 emeletes toronyházán, ami a világ legmagasabb épülete. 320 emelet és több mint másfél kilométeres út, amit még senki nem tudott megcsinálni – mondta nem is annyira ábrándosan, sokkal inkább eltökélten Gyula. Hogy ez nem vágyálom, azt a fiatal labdazsonglőr eddig elért eredményei bizonyítják. Az elmúlt években több hitelesített rekordot felállított mutatványaival – közülük a 2016-ban elért eredményére a legbüszkébb, amikor homlokán labdával több mint egy órán át lépcsőzött fel-alá egy 22 emeletes debreceni toronyházban, összesen 263 emeletnyi a (Dehir szerint 369 emeletnyi) távot megtéve.

• Mi változott azóta Gyula életében és mi az, amin továbbra is változtatni szeretne?
• 
Hogyan tett meg 263 emeletnyi távolságot egy debreceni toronyházban, a homlokán egyensúlyozott labdával?
• 
Milyen mélypontokat élt meg életében, és mi tartja mégis a megkezdett úton?
• 
Miként lett a felcsúti focicsapat „tizenkettedik” játékosa?