Hamlet után, szabadon

Hamlet után, szabadon

Mohamed Szalah, a Liverpool játékosa az angol labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában játszott Liverpool FC-Chelsea mérkőzésen Liverpoolban 2022. január 21-én (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

Nem gondolom, hogy az átlagembert – ha létezik ilyen egyáltalán – különösebben foglalkoztatnák az angol futballvilág eseményei. Aki viszont szereti a világ talán legnépszerűbb csapatsportját, az bizonyára értesült arról, ami manapság Liverpoolban történik. Illetve egyelőre még nem történik, de egyre több jel utal arra, hogy a 2017-ben a város rendkívül népszerű futballklubjához, a Liverpool FC-hez igazolt egyiptomi válogatott futballista, Mohamed Salah nagy lépésre szánja el magát. Az elmúlt hat évben világhírű sztárrá avanzsált játékos esetében előtérbe került a végső soron minden ügyletet eldöntő pénz; tudniillik 2025-ben lejár az aktuális szerződése, s így az 1995 óta érvényes Bosman-szabály alapján már ingyen távozhat a klubtól. Ezt a luxust viszont még egy olyan tradicionális klub, mint a Liverpool sem engedheti meg magának.

Salah idén júniusban lesz 32 éves, tehát mondhatni, hogy játékoskarrierje csúcsán jár. Ahogy mondani szokták, még jó néhány év benne van, tehát érdemes sok pénzt áldozni érte. És manapság honnan is jöhetne mérhetetlenül sok pénz a futball világába, mint az arab Közel-Keletről, ahová egyre nagyobb sztárokat szipkáznak el az ottani klubok. Jordan Henderson, Fabinho, Roberto Firmino, Sadio Mané – hogy csak a legismertebbeket említsem. Nem, ők egyáltalán nem azért költöztek „melegebb éghajlatra”, mert szakmai kihívást láttak a váltásban, erről szó sincs; vastag dollárkötegek döntenek el mindent. A klubhűség, a szurkolók rajongása számukra mostanság már csak felejthető, romantikus éthosszá silányul.

Tavaly már történt egy kísérlet Salah megszerzése érdekében a szaúdi Al-Ittihad részéről. Itt futballozik a szintén világhírű sztár, a francia Karim Benzema is, aki 14 esztendő „szolgálat” után hagyta ott a királyi gárdát, a Real Madridot – igaz, ő idén már 37 éves lesz. Az arab klub a hírek szerint 215 millió eurót kínált Salahért, és itt álljunk is meg egy pillanatra!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!