Nernia krónikája 5. – Hinta-palinta, avagy a NER külpolitikája

Nernia krónikája 5. – Hinta-palinta, avagy a NER külpolitikája

Szijjártó Péter (k), Szabó Kristóf (j) és a kirgiz gazdasági miniszter (b) 2020. szeptember 29-én (Fotó: a HEPA Facebook-oldala)

Amikor még a külügyminiszteri posztnak volt hitele, 2010–2014 között egy igazi konzervatív gentleman, Martonyi János igazgatta a magyar diplomáciát. A kackiás bajszú politikus első feladata a 2011-es magyar EU-elnökség levezénylése volt, melynek jelmondata – „Erős Európa” – a 12 évvel későbbi külpolitikai irányultságunk fényében igencsak megmosolyogtató már.

2014-ben Szijjártó Péter, ahogyan azt a Dunakeszi Kinizsi Futsal-csapat kapitányaként megszokhatta már, jött, látott és győzött, és Martonyival együtt az általa képviselt értékek is mentek. Az új külügyi vezető a csupán epizódszerepet vállaló Navracsics Tibort váltotta a külgazdasággal kiegészült külügyminisztérium élén. A névváltoztatás jelentősége évekkel később kerül előtérbe, amikor már teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy Szijjártó Péter mint Magyarország key account managere a külügyek árnyékában üzletel mindennel, amiből haszna származhat a NER-nek.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!