Hogy kerül Alex Soros Borsodba?

Hogy kerül Alex Soros Borsodba?

A vonat ablakába egyetlen szót karcoltak: kibukás (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

A tornanádaskai vasútállomás ablakát csúfító rozsdás rácsok mögé fekete-fehér fotót ragasztottak. A képen korszerű motorvonatok haladnak át egy dombos tájon, amely akár ábrázolhatná a legészakibb magyarországi településhez vezető sínpárt is. Az állomáson cigarettázó egyik férfi azonban hamar visszaránt minket a borsodi valóságba. – Nem itt készült a fotó, erre sosem jártak ilyen vonatok. Ez csak egy álom – mondja, és bedobja a csikket a hamutartóként szolgáló kutyatápos konzervdobozba. A hátunk mögött épp a Piroskaként emelgetett Bzmot áll irányba, hogy visszainduljon a borsodi megyeszékhelyre.

Miskolcra most még a korábbinál is lassabban jutnak el a szerelvények a 2023 utolsó napjaiban meghozott egyik menetrend-módosítás miatt. Számos helyen történt változás az országban, de ezen a szakaszon hosszabbodott meg a legjobban a menetidő: Miskolcról eddig másfél óra volt eljutni a 63 kilométerre fekvő Tornanádaskára, most bizonyos járatokon ez az út a reggeli időszakban 1 óra 56 percesre, a későbbi napszakokban 1 óra 47 percesre nőtt; visszafelé pedig fixen 116 perc a menetidő. Ez az jelenti, hogy majdnem annyi időbe telik a nyolcszáz fős községből Miskolcra utazni, mint Borsod központjából a fővárosba vonatozni.

• Hogyan mutatkozik meg a vonal kétarcúsága?
• Hogy kerül Alex Soros Borsodba?
• Miért különleges az „aggteleki” állomás?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!