Isteni igazság, világi logika

Isteni igazság, világi logika

A Hűségkút karácsonyi díszkivilágításban a soproni Várkerületben 2021. december 21-én (Fotó: MTI/Filep István)

Igazán jól áll a keresztény Magyarország ügye, ha arra gondolunk, hogy a jövő évi választásokon egy ötgyermekes református és egy hétgyermekes katolikus családapa küzd egymással a miniszterelnöki székért. De inkább ironikusnak vélhetjük ezt, ha felidézzük a kollektív meggyőződést, a belső szorongásra okot adó bizonyosságot: olyan durva kampány, olyan sem embert, sem Istent nem ismerő, az ellenségként kezelt ellenfél emberi méltóságát sárba tipró kampány vár ránk (pontosabban: zajlik már régóta), amit sokfajta jelzővel illethetünk, a keresztényivel bizonyosan nem. Különösen a hatalmát védelmező tábor az, amely a kereszténység, így végső soron Isten nevében vívja a harcot, feledve a második parancsolatot: az Úrnak nevét hiába fel ne vedd!

Karácsony közeleg, s e legmeghittebb ünnepünk Jézus születését idézi fel, ezen keresztül pedig arra emlékeztet, hogy az isteni személy, szeretet és kegyelem jelenvaló mindannyiunk életében. Ennek rögzítése nem kell hogy sértse más hitű vagy ateista embertársaink érzékenységét, az ünnep hangulata számukra is átélhető.

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!