Jeszenszky Géza: A belpolitikai érdek részben ismét felülírja a nemzetpolitikait, akár Gyurcsányék idején

Jeszenszky Géza: A belpolitikai érdek részben ismét felülírja a nemzetpolitikait, akár Gyurcsányék idején

Jeszenszky Géza (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Trianon orvoslásának egyetlen útja az európai integráció, viszont egy elszigetelt Magyarország esetén a határokon túl élő magyarok védtelenebbek. Ennek hátrányos következményeit a szomszédos országokban már ma is tapasztalhatjuk – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter, akinek az Osiris Kiadó gondozásában nemrégiben jelent meg Kísérlet a trianoni trauma orvoslására. Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltozás éveiben című kötetének második, bővített kiadása.

Jeszenszky Géza az Orbán-kormány nemzetegyesítési törekvéseket, a kettős állampolgárság lehetőségének megadását üdvözli és tudja, hogy az anyagi támogatások jelentősen emelkedtek. Bár itt feltette a kérdést, hogy vajon minden esetben jó helyre megy-e a pénz. Nem értelmetlen-e nekünk stadionokra költeni a határon túl? – tette fel a kérdést, még súlyosabb gondnak nevezve, hogy az összeg nem kis részét politikai propagandára szánják. – A belpolitikai érdek sajnos részben ismét felülírja a nemzetpolitikait, akár Gyurcsányék idején – mondta.

• Kötetében a trianoni trauma meghaladásának, a sebek gyógyításának 1990 óta tartó kísérletéről ír. Résztvevőként mennyire látja sikertelennek vagy esetleg sikeresnek a hazai politikai elit próbálkozásait?
• 2010-ben radikális fordulatot vett a nemzetpolitika. Mennyire tekinthető szerencsésnek mindaz, ami azóta történt?
• Úgy tűnik, hogy Magyarország nemzetközi téren egyre inkább elszigetelődik. Milyen hatása lehet ennek a határon túli magyarságra?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!