Sokakat zavar a rozsnyói magyarok boldog karácsonya

Sokakat zavar a rozsnyói magyarok boldog karácsonya

Fotó: Unsplash/Sean Ferigan

Heves indulatokat szült Rozsnyón, hogy a városvezetés a Bányászok terén magyarul is kifüggesztette a település lakóinak szánt karácsonyi jókívánságát. Az égőkkel rajzolt „Boldog karácsonyt!” felirat láttán ugyanis többen előkapták a szlovák nyelvtörvényt, és azt követelték, azonnal távolítsák el a szöveget az alig húszezer lelket számláló felvidéki város temploma mellől. Az elégedetlenkedők először a ROŽNAVA a OKOLIE sú SPOLU!, vagyis a Rozsnyó és környéke együtt van nevű Facebook-csoportban hallatták a hangjukat, ahol egyesek azt fájlalták, hogy a szlovák nyelvű felirat kisebb a magyarnál. De olyanok is akadtak, akik arra panaszkodtak, hogy úgy érzik, mintha Magyarországon lennének, ezért sürgős intézkedést követeltek a város vezetésétől.

Jól jellemzi a méltatlankodók jogi ismereteit, hogy maguk sincsenek tisztában a szlovák nyelvtörvény szövegével, amire hivatkozva le akarták szedetni a magyar nyelvű karácsonyi feliratot.

• Mit mond a nyelvtörvény?
• Mit szólt az ügyhöz Rozsnyó polgármestere?
• Némák maradtak a magyar pártok?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!