Kisiklott Mészárosék családi vasútprojektje

Kisiklott Mészárosék családi vasútprojektje

Felújítás a 101-es, Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonalon: Biharkeresztes vasútállomásán is van még munka

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Hamar híre ment Berettyóújfaluban a Mészáros Lőrinc-féle R-Kord Kft. és a veje, Homlok Zsolt érdekeltségében álló Vasútvill Kft. szakításának. Közszájon forog, hogy a két nagyvállalkozó vitája miatt nem halad a várost is érintő, Püspökladány és Biharkeresztes közötti 101-es vasútvonal építése. Sajtóhírek szerint Homlok Zsolt és Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Ágnes válása állhat a háttérben. Eredetileg 2023 májusára a hálózat feszültség alá helyezésével kalkuláltak. Erre azonban néhány hónapot még várni kell.

Több mint 55 kilométeres vasúti pályán húztak ki elektromos felsővezetéket Püspökladány és a román határ között. Berettyóújfaluban is csillog az új drót, de egyelőre úgy tűnik, a transzformátor nem áll készen arra, hogy feszültség alá helyezzék. Szemlátomást hiányoznak belőle kábelek és eszközök. Ezt erősítette meg az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) is: Berettyóújfaluban a villamos vontatás betápláláshoz szükséges villamos alállomás építése még folyamatban van.

Újfalu vasútállomásának egésze munkaterület, az épületet a Strabag kordonja szegélyezi. Az átépítés azonban nem feltétlenül jelent majd minden téren utasbarát szolgáltatást: korábban a vonatok közvetlenül a főépület előtt álltak meg, az átépítés során viszont attól mintegy 100 méterre alakították ki a peronokat. Esőben borítékolható a kényelmetlenség.

• Hogyan függhet össze Homlok Zsolt magánéletével a szerződésbontás?
• Milyen munkákért volt felelős a felújítás során a Vasútvill Kft.?
• Milyen választ kaptunk az R-Kordtól arra a felvetésre, hogy milyen folyamat vezetett a Vasútvill Kft-vel kötött alvállalkozói szerződés felbontásához?
• Miként kommentálta az Építési és Beruházási Minisztérium az R-Kord és a Vasútvill Kft. szakítását?
• Miért lesz a nyáron újabb vágányzár a 101-es nemzetközi vasútvonalon?
• Mikortól járhatnak elektromos vonatok a szakaszon?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!