Kompromisszumra bírná Orbán Viktort a francia államfő

Kompromisszumra bírná Orbán Viktort a francia államfő

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Ahhoz a koalícióhoz tartozunk, amelyet Franciaország vezet, tehát ez nem egy rossz csapat. A kijelentés, amely a kormány európai uniós politikáját látva meglepő lehet, Szijjártó Pétertől származik. Ha hozzátesszük, minek kapcsán mondta ezt, némileg érthetőbbé válik a dolog: szerinte a nukleáris energia támogatását illetően vagyunk a franciák csapatában. Meglepő így is a hangnem, hiszen sokkal jellemzőbb a kommunikációra az, amiket Orbán Viktor mondott nemrég a Fidesz-kongresszuson: „a franciák, németek, olaszok, osztrákok fél életüket odaadnák, ha migránsmentes országuk lehetne. Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa.”

Orbán Viktor ugyanakkor a héten Franciaországba utazott, csütörtökön pedig Emmanuel Macronnal is találkozik Párizsban. Várható bármiféle közeledés? A francia elnök meggyőzné bármiről Orbán Viktort, és sikerrel járhat-e? Mit kérhet cserébe a magyar kormányfő? Lesz-e bármiféle hosszú távú hatása a találkozónak? Ezekre a kérdésekre egyelőre nem lehet pontos válaszunk. A francia L’Express mindenesetre csütörtöki cikkében Orbán Viktort Moszkva távírászaként emlegeti, Macron céljának az aknamentesítést nevezve. Tavaly februárban egyébként még Macront illette Marine Le Pen ezzel a jelzővel. Mint 2022 februárján mondta, a francia elnök úgy érkezett Moszkvába tárgyalni, mintha csak a NATO és az EU távírásza lenne. 

A L'Express szerzője megjegyzi, Orbán azzal fenyegetőzik, hogy blokkolni fogja az Ukrajnával kapcsolatos közös uniós döntést a december 14-15-ei csúcson. A szerző szerint Brüsszelben mindenki azon tanakodik most, hogy a magyar kormányfő meddig hajlandó elmenni ezt illetően. Az uniós állam- és kormányfők négy évre szóló, ötvenmilliárd eurós támogatásról döntenének, ahogy az EU-hoz való csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdéséről szintén. Orbán Viktor viszont már belebegtette, hogy ezt is vétózhatja. A L’Express egy uniós forrása szerint egyelőre nincs megoldás, a cikk szerzője pedig azt írja, a megegyezés hiánya nagy kudarc lenne a hosszú tél előtt álló Ukrajnának. Főként, hogy az Egyesült Államok által beígért 61 milliárd dollár utalását pedig az amerikai kongresszus blokkolja jelenleg.

• Miben érthet egyet a francia és magyar kormány?
• Miként látja jelenleg a kormányfőt a francia sajtó?
• Mi kellhet Orbánnak a megegyezéshez?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!