Amit a kormány félt vállalni, megoldja a szakemberhiány

Amit a kormány félt vállalni, megoldja a szakemberhiány

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára és Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese az egészségügyi pályát népszerûsítő sajtótájékoztatón a JOBVERSE Állásbörzén a budapesti BOK Csarnokban 2024. február 28-án(Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Bár a kormány következetesen tagadja, hogy tervben lenne kórházak, kórházi osztályok bezárására – mert ilyesmire csak a Gyurcsány-kormány vetemedett –, a koronavírus-járvány után Takács Péter egészségügyi államtitkár és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is többször egyértelműen utalt rá, hogy időszerű lenne az ellátás racionalizálása. Mondván: a technológia fejlődésével kevesebb kórházi ágyra van szükség, és egyébként is, a lakosságarányos ágyszám uniós összevetésben magas, a kihasználtság alacsony. Az ellentmondásos kommunikációból arra lehet következtetni, hogy a döntéshozók ingerküszöbét is elérték a hosszú évek, évtizedek óta hangoztatott szakmai érvek, ugyanakkor a politikai kockázatot nem kívánják felvállalni.

Mindeközben pedig mind több jel utal arra, hogy spontán módon már javában zajlik valamiféle átalakulás, hiszen szinte nem telik el úgy hét, hogy ne függesztené fel működését egy-egy kórházi osztály – jellemzően azért, mert nem teljesülnek a minimumfeltételek. A jelenséghez pedig Takácsnak mindössze annyi hozzáfűznivalója volt, amikor év elején erről kérdeztük, hogy egyetlen beteg sem marad ellátatlanul, valamint hogy nem igaz, hogy akár egyetlen betegnek is több száz kilométert kellene utaznia az ellátásért. Azóta többszörösen is kiderült, hogy de, nagyon is igaz.

• Mely országrészeken és szakterületeken van a legnagyobb gond? 
• Jellemzően milyen körülmények vezetnek az ideiglenes osztálybezárásokhoz?
• Milyen intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy ismét vonzóak legyenek a szakember nélkül maradó szakmák?


A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap március 13-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!