Külső mumus, belső ellenség

Külső mumus, belső ellenség

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. február 24-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Amerika a szövetségesünk, a barátunk – nyilatkozta egy hete a miniszterelnök. Holott nem olyan régen a Fidesz zárt frakcióülésén baráti sajtója nem cáfolt értesülése szerint az Egyesült Államokat, illetve a demokrata elnököt, Joe Bident és adminisztrációját a kormánya ellenfelei közé sorolta.

Nem hiszem, hogy arról lenne szó, megzavarodott a hatalom barát-ellenség felismerő rendszere. Még csak arról sem, hogy az amerikai nagykövet által a múlt héten bejelentett büntető intézkedés miatt különösebben megijedt volna a kormány. Tény, hogy miután Washington szankciós listára tette az orosz hátterű, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankot, a kormány azonnal döntött: kilép a kémbanknak is hívott pénzintézetből. Eddig is megmagyarázhatatlan volt a magyar részvétel, amely konkrét segítséget is jelentett a háborús agresszornak; a kormány tartotta a pozíciót, amíg lehetett. A múlt heti események számomra azt jelezték, hogy sem Washington, sem Budapest nem akarja a végletekig elmérgesíteni a két ország viszonyát.

• Ki Orbán igazi célpontja, amikor Amerikát vádolja?
• Az Orbán-kormány is beavatkozik más országok belügyeibe.
• Törekszik-e konszolidációra Orbán Amerikával?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap április 21-én megjelent, 2023/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!