Francia lapvélemény: Orbán Viktor az Európai Unió elleni tiltakozás hírnöke?

Francia lapvélemény: Orbán Viktor az Európai Unió elleni tiltakozás hírnöke?

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Elysée-palotában 2023. március 13-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Az európai partnereivel szemben hajózik már az orosz invázió kezdete óta – az AFP fogalmazott így Orbán Viktorról, miután a magyar kormányfő hétfőn este a francia elnökkel egyeztetett. Emmanuel Macron az Elysée-palotában fogadta Orbánt, akivel kapcsolatban ezúttal is felidézte számos francia portál, milyen témákban megy szembe más uniós államokkal. A két vezető egyébként az Európai Tanács március 24-25-ei, brüsszeli találkozójára készült. A francia elnöki hivatal szerint olyan témákat érintettek a találkozón, mint amilyen a migráció, az európai iparpolitika, illetve versenyképesség. De azért sietett azt is leszögezni Macron hivatala, hogy a francia elnök a háború kapcsán szükséges európai egységről, az európai értékek fontosságáról és a jogállamiságról beszélt Orbán Viktornak. A vacsorán szóba került Macron és Orbán között Finnország és Svédország NATO-csatlakozása is.

Az AFP szerint Orbán rendre disszonáns hangot üt meg az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A hírügynökség úgy látja, a magyar kormányfő előszeretettel ostorozza az Európa által Oroszországgal szemben viselt „közvetett háborút”, február végén pedig Orbán ismételten tűzszünetre szólított fel. Tegyük hozzá, a kérdést illetően Emmanuel Macron is némiképp más hangot üt meg, mint mondjuk a németek vagy épp a lengyelek. A háború kitörése óta a francia elnök volt az az európai politikus, aki több alkalommal is egyeztetett Putyinnal, igyekezett közvetíteni a felek között. A francia közvélemény ráadásul jóval szkeptikusabban viszonyul Zelenszkijhez és a háború kérdéséhez, mint más európai országok lakói. Korábban már írtunk arról, a harckocsik szállítását élesen ellenezte például a francia bal- és jobboldal egyaránt, a kommentmezőkben pedig még sarkosabb vélemények hangzottak el a háború vonatkozásában.

„Egyedül a törökök és a magyarok”

Az AFP hozzátette azt is, hogy „a nacionalista vezető” számos alkalommal tengelyt akasztott az EU-n belül az európai értékek vonatkozásában. A hírügynökség úgy látja, ingadozó a jogállamiság tisztelete Magyarországon, a kérdést pedig Macron, „aki jóval inkább eurofil, mint ő”, hétfőn ismét fel kívánta vetni. A hétfői egyeztetés több mint egy évvel követte a legutóbbi, 2021. decemberi budapesti találkozót. A francia elnök környezetéből azt mondták, a mostani találkozó jó alkalom volt arra, hogy megerősítsék, szükség van az európai egységre Ukrajna támogatását illetően. Különösképpen így van ez az Oroszországgal szembeni szigorú szankciók alkalmazását illetően. A francia vezetés kommunikációjával szemben persze ez az egység már közel sincs meg annyira, mint egy évvel ezelőtt, és nemcsak Orbán különállása miatt. Az egyes országok mást gondolnak arról, meddig érdemes elmenni, milyen eszközöket szükséges például szállítani a megtámadott országnak. Felvetették továbbá a finn és svéd NATO-csatlakozás szükségességét is. Ezt illetően a magyar kormány az elmúlt héten már jóval konstruktívabb hangot ütött meg, mint korábban. A magyar delegáció múlt héten Svédországba is utazott egyeztetni a kérdésről. Az AFP is kiemelte, hogy a szövetség harminc tagja közül egyedül Magyarország és Törökország nem hagyta még jóvá a két ország jelöltségét. Egy francia diplomáciai forrás hétfőn meglehetős magabiztossággal beszélt arról, hogy a magyar oldalon is történik végre előrelépés, beindul az ehhez szükséges parlamenti folyamat.

• Hogy számoltak be Orbánék és a magyar hírügynökség a tárgyalásról?
• hogyan lett Orbán Viktor az Európai Unió elleni tiltakozás hírnöke? 
• Hogy látják a franciák a magyar helyzetet?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!