Miért olyan népszerű a diétázók körében a cukorbetegek számára készített gyógyszer?

Miért olyan népszerű a diétázók körében a cukorbetegek számára készített gyógyszer?

A Novo Nordisk logója (Fotó: AFP via Europress/Jakub Porzycki)

Szánakozó félmosoly – az elmúlt hónapokban gyógyszer helyett általában ezt kapta az ember, ha a diabétesszel küzdők számára talán leggyakrabban felírt injekciós készítményt kereste a patikában. A Novo Nordisk dán gyógyszergyár fejlesztette termék jó ideje hiánycikk, hosszú várólistára számíthat minden érintett, nagy adag szerencse kell hozzá, hogy a betegek azonnal hozzájussanak a medicinához. Nem utolsósorban annak a fogyókúrás trendnek is köszönhetően, amelynek hívei a készítményt csodaszerként hirdetve buzdítanak a használatára: a látványosan megnövekedett igényeket a gyártó nem tudja kielégíteni. S bár több országban engedélyezték a hatóanyag ilyetén alkalmazását, itthon az orvosok kizárólag a 2-es típusú cukorbetegségre írhatják fel az injekciót. Elméletileg – a gyakorlat azonban mást mutat.

Május közepén bejárta a magyar médiát a hír, hogy egy ismert modell ugyancsak a hatékonyabb fogyás érdekében kívánt hozzájutni az inkriminált gyógyszerhez, és szexuális szolgáltatást ajánlott cserébe, az orvosa pedig a gyanú szerint elfogadta az ajánlatot. Mitől ilyen népszerű a gyógyszer, miért okoz gondot a nem rendeltetésszerű használata, és mi az a sokkal nagyobb probléma, amiről a fenti botrány (is) elterelheti a figyelmünket? Ennek jártunk utána.

• Milyen hatása van pontosan a készítménynek?
• A gyártó cég mennyit költ marketingre és sértett-e iparági kódexet?
• Mit szól a kialakult helyzethez a Magyar Orvosi Kamara és a gyógyszerészeti intézet?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!