Milliók rejtélyes tanácsadóknak

Milliók rejtélyes tanácsadóknak

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője, mögötte pedig képviselőtársai az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Magánszemély ad tanácsot jogi ügyekben, kommunikációs kérdésekben és szakpolitikai témákban – ilyen tételek dominálnak a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd frakciójának az elmúlt másfél évben megkötött szerződései között. Vagyis, hiába van szó közpénzről, a magánszemélyek anonimizálhatók, így nem tudhatjuk, kik kerestek a szerződéseken. A Magyar Hang kikérte az összes képviselőcsoporttól, milyen szerződéseket kötöttek a tavalyi választások óta – az említett három párt listájáról szemezgettünk.

Csaknem 60 millió forint „szakanyag” készítésére – ez volt a legnagyobb kifizetése az elmúlt másfél évben a Jobbik frakciójának. A Civitas Intézettel állapodtak meg, amelynek munkatársai között tanácsadóként szerepel a korábban Márki-Zay Péterrel együtt mozgó Kész Zoltán vagy éppen Somogyi Zoltán. A megállapodást tavaly november 16-án írták alá, és december 9-éig szólt, vagyis bő három hét alatt készült el a kért anyag, amiért – a szerződés szerint – 59 millió forintot fizettek. Sűrű időszak volt ez a Jobbik képviselői számára, hiszen pontosan ugyanerre az időszakra szerződtek ugyancsak „szakanyag” készítésére a párt közelében már sokszor feltűnt Iránytű Intézettel is, ez a megállapodás 53 millió forintról szólt. A Civitas Intézettel egyébként idén februárban is kötöttek megállapodást szóbeli tanácsadásra egészen év végéig, 7,6 millió forint értékben, az ugyanakkor nem derült ki, hogy ez a teljes összeg vagy esetleg havi költség.

• Kit és hogyan foglalkoztat vissza korábbi képviselői közül a Jobbik?
• Mennyit költ beszédtanárra az LMP?
• Mire fizet legtöbbet a Párbeszéd?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!