Holdra szállás: elveszett a hatvanas években felhalmozott gyakorlati tudás

Holdra szállás: elveszett a hatvanas években felhalmozott gyakorlati tudás

Az Odysseus által készített fotó a közeledő Holdról (Fotó: Intuitive Machines)

Az Intuitive Machines nevű cég által indított Odysseus (Odüsszeusz) nevű szonda több mint ötven éve első amerikai űreszközként „puhán” (nem becsapódva) landolt a Holdon, de felborult, így élettartama jelentősen lerövidült, szóval teljes sikernek azért nem nevezhető a küldetés. De még mindig sikeresebb volt, mint az elmúlt hónapokban totális kudarcot vallott (verseny)társai. Hogy van az – merül fel sokakban –, hogy míg hatvan évvel ezelőtt már „csomószor” simán leszálltunk a Holdra, most inkább a bakik sorozatát látjuk? Az összeesküvéshívők pedig elégedetten csettinthetnek.

Az Odysseus több mint két hete jobb létre szenderült, miután kifogytak az akkumulátorai, és napelemeit a felborulás miatt nem tudta használni. A küldetés így nagyjából félidőben lezárult. Az Intuitive Machines bejelentése szerint azonban még így felborulva is működőképesek maradtak, és adatokat küldtek a NASA szondán lévő tudományos berendezései. A cég természetesen igyekszik a sikereket hangsúlyozni, például azt, hogy az Odysseus a navigációs rendszer hibája dacára (amit állítólag az okozott, hogy az egyik mérnök elfelejtett kihúzni belőle egy biztonsági pöcköt) egyáltalán le tudott valahogy szállni, bár az egyik lába kitörött közben.

A cég bejelentése szerint olyan drága a tesztelés, és a késlekedés miatt is vagyonokat buktak volna, hogy azt a döntést hozták, erőltetett tempóban haladnak a felkészülés során. És ilyenkor bizony történhetnek hibák. Néhány órával a landolás előtt vették észre, hogy a lézeres magasságmérő az egyik teszt után kikapcsolt állapotban maradt (mert károsíthatja a technikusok szemét), és azt csak kézzel, a szondán lehetett (volna) bekapcsolni. De ezt elfelejtették. Így a mérnököknek pillanatok alatt kellett valami vészmegoldást rögtönözniük, ami sikerült is, hiszen mégiscsak letették valahogy az Odysseust. De az ereszkedés gyorsabb volt a vártnál, így a landolás után két másodperccel a szonda felborult. Bár kétségtelenül ez volt az első magáncég által végrehajtott puha leszállás a Holdon (illetve bárhol a világűrben), de azért a ciki felborulás miatt sokan fanyalognak.

• Milyen tudás veszett el a hatvanas évek óta és miért?
• Hogy segített a Kennedy Űrközpont látogatóközpontjának kiállítási darabja?
• Mi a baj az egymással versengő magáncégekkel?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!