Az egy éve aláírt egyezmény akár Szerbia uniós tagságának kerékkötője is lehet

Az egy éve aláírt egyezmény akár Szerbia uniós tagságának kerékkötője is lehet

A leposavici városháza előtt nem csak a KFOR járművei strázsálnak, hanem a koszovói különleges rendőrség járművei is 2023. június 4-én (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Egy évvel ezelőtt bólintott rá az ohridi megállapodás szövegére Aleksandar Vucic szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök, amelynek értelmében Belgrád és Pristina rendezte volna a kapcsolatait. A 11 pontból álló egyezményben a két fél kötelezte magát arra, hogy vitás kérdésekben tartózkodnak az erőszak alkalmazásától, egyszerűbbé teszik a határátkelést, könnyebbé a munkavállalást, és erősítik a gazdasági kapcsolatokat. Emellett Szerbia ígéretet tett arra, hogy a jövőben nem akadályozza Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe. Pristina pedig azt vállalta, hogy megalakítja a Szerb Önkormányzatok Közösségét (ZSO), amely a koszovói szerbek politikai jogainak kerete is lenne. Mostanra azonban úgy látszik, hogy az ohridi megállapodásnak nemhogy nem sikerült elérnie Belgrád és Pristina közeledését, de 2004 óta a legmélyebb válságot hozta el a két ország kapcsolatában.

A megállapodás kritikusai persze már 2022 őszén jelezték, hogy a tervezettel számos probléma van. A szöveg eredetileg egy francia–német tervezeten alapult. A kritikusok szerint a ZSO megalapításához még csak határidőket sem rendelt a megállapodás, illetve a hozzá kapcsolódó dokumentumok, de arról sem esett szó, mit is jelent pontosan, hogy Szerbia nem akadályozza a jövőben Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe. Ez utóbbi ígéret ráadásul már múlt februárban is értetlenséget váltott ki, hiszen Vucic azonnal jelezte: Belgrád sosem fog rábólintani arra, hogy Koszovó az ENSZ tagállama legyen. Ennél is egyértelműbben látszott, hogy az ohridi megállapodás semmiben sem reflektált a kialakult politikai helyzetre. 2022 őszén a rendszámtáblaügy miatt az észak-koszovói szerbek úttorlaszokat állítottak, majd tisztviselőik és politikusaik tiltakozásul kivonultak a koszovói intézményrendszerből. Az észak-koszovói szerb többségű települések ezután polgármesterek és képviselők nélkül maradtak.

Miről szól még a cikk?
• Milyen most a heyzet Észak-Koszovóban?
• Miért akadályozhatja Szerbia EU-csatlakozását az ohridi megállapodás?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 13-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!