Orbán Viktor a nacionalizmus tüzénél melegszik

Orbán Viktor a nacionalizmus tüzénél melegszik

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A Fideszben nemcsak a jobboldali irányváltás zajlott le az 1990-es évek közepén, hanem a magyar nemzeti kérdés megjelenítése is erőteljesebb lett. Utóbbi nem volt előzmény nélküli, a fideszes politikusok már a párt megalakulásakor határozottan kiálltak a határon túli magyarok – különösen az erdélyi magyarok – jogai mellett, ám a Horn-kormányt már alapvetően nem liberális pozícióból támadták Orbánék, hanem nemzeti alapon. Az 1996-ban publikált – a magyar közéletben elfeledett, pedig fontos – A polgári Magyarországért című vitairat már megjelenítette ezt az irányváltást, amely többek között a nemzeti érdekek elhanyagolásával vádolta a Horn-kormányt. A párt jobbratolódása tovább erősödött, részben meggyőződésből, részben azért is, mert a vezetői rájöttek, hogy ezzel érzelmeket lehet kelteni a választópolgárok körében.

Mintha farkasvakság szállta volna meg az akkori balliberális pártokat és az azokat támogató értelmiségi elitet: a XX. század elején tevékenykedő polgári radikális elődjeikhez hasonlóan ők sem voltak képesek megfelelő ellenszert találni a magyar nacionalizmus ellen, amelyet a Fidesz egyre nagyobb hévvel használt. Az európai egyesülés jelmondata nem tud olyan mozgósító lenni, mint a vélt vagy valós magyar nemzeti sérelmek miatti háborgás, vagy éppen a hazaárulók kárhoztatása. A magyar jobboldali elit körében népszerűvé vált John J. Mearsheimer amerikai politikatudós okkal állapította meg, hogy a nacionalizmus sokkal inkább képes összetartani egy adott országhatárokon belüli lakosságot a közös hiedelmek, nyelv, kultúra segítségével, mint a nemzetközi szervezetek.

 

Orbán Viktor minap megtartott szatmárcsekei beszéde a magyar nacionalizmus ideológiáját sűrítette egybe a hallgatóság számára. Ha valaki furcsállná, miért van immáron tizenkét és fél éve hatalmon a mostani kormányfő, a beszédet hallgatva részben megértheti. Miközben a Demokratikus Koalíció és a Momentum egymással versenyezve hirdeti magát európai pártnak, addig Orbán igencsak magasra emelte a magyarság keresztjét. Melyik eszmeiség is mozgósítóbb az aktív magyar választók többsége számára?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!