Orbán Viktor és a történelem terhe

Orbán Viktor és a történelem terhe

Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kinevezési okmányokat eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Fidesz zsinórban negyedszerre megszerzett választási győzelme minden kétséget kizáróan indokolttá teszi, hogy önálló korszakról beszéljünk a magyar politikatörténetben. Nem meglepő tehát, hogy április 3-a óta egyre többen tesznek kísérletet arra, hogy Orbán Viktor országlását más történelmi korszakok tükrében értelmezzék. Annál is inkább, mert az szinte hézagmentesen illeszkedik abba az immár másfél évszázados trendbe, amelynek sarokköve, hogy az országot évtizedeken keresztül egy-egy uralkodó párt irányítja, amellyel szemben képtelen érdemi kihívást állítani a gyenge és töredezett – illetve bizonyos időszakokban illegalitásba kényszerített – ellenzék.

Ezek az összevetések fontosak és gyakran kifejezetten érdekesek, de hátulütőjük, hogy könnyű egy igencsak nyugtalanító következtetésre jutni belőlük. Nevezetesen arra, hogy mindaz, ami két évtizeddel a rendszerváltás után történt, nem pusztán esetleges volt, vagyis az adott politikai körülmények összjátékának eredménye, hanem egyfajta történelmi szükségszerűség. Arról persze már-már filozófiai mélységű vitákat lehetne folytatni, hogy pontosan miből is következik ez a szükségszerűség. A néplélekből? A magyarság történelmi tapasztalatából? S ha az utóbbiból, akkor pontosan ki és mi hordozza ezt a tapasztalatot? A kérdések számosak, de ebből a nézőpontból egyvalami határozottan kirajzolódni látszik: az, hogy egyszerűen nem lehetett másként, hogy a harmadik köztársaság demokratikus-jogállami kísérlete eleve nem bizonyulhatott tartósnak. Azt is látni kell azonban, hogy akik így gondolkodnak, azok a történelmet gyakorlatilag személytelen és vak erők ellenállhatatlan sodrásának tekintik. Ez a megközelítés azonban rendkívül egyoldalú. 

• „A geopolitikai helyzet mellett nagy hatással vannak egy ország sorsára bizonyos személyek döntései is.”
• „A Fidesz 2010-es kétharmados győzelme egyáltalán nem volt szükségszerű.”

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!