Pedagógusok ezrei tervezik a pályaelhagyást

Pedagógusok ezrei tervezik a pályaelhagyást

A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Kemény kézzel bünteti a kormány a pedagógusokat az elmúlt időszak ellenállásáért, és közben azzal sem törődik, hogy emiatt eleshetünk az EU-s pénzektől.

Megszületett a kormány válasza az elmúlt egy év kitartó pedagógustüntetéseire: a részletek az új státusztörvényben olvashatók. A tervek szerint a 2023. június 1-jén hatályba lépő jogszabály valamennyi (magán, alapítványi, egyházi, állami) közoktatásban dolgozót egységes jogállás alá terelne. Az érintettek úgy vélik, ez mindenkire nézve rendkívül hátrányos lesz, a közalkalmazottak esetében azonban a változás egyenesen drámai.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagját arról kérdeztük, melyek a leginkább kifogásolt kitételek. – Nehéz lenne bármit is kiemelni, mert az új törvény szinte minden részlete botrányos.

• Pontosan miről is szól a státusztörvény?
• Mennyiben érintik az új tervek a szülőket?
• Hol sérti az EU-s szabályokat?

A teljes cikket a Magyar Hang április 6-án megjelent, 2023/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!