Pokoli italt vitt Szijjártó Iránba

Pokoli italt vitt Szijjártó Iránba

Szijjártó Péter Teheránban 2024. február 22-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Már hozzászokhattunk, hogy a külgazdaság terén új régiók felé nyit a kormány. Legutóbb azonban egy olyan országban kötött szerződéseket Magyarország, illetve magyar vállalatok, ami még a (h)unortodoxiához szokottak számára is meglepő. Iránról van szó, amelyet a nemzetközi közösség évek óta szankcióval sújt, többek között az iráni atomkísérlet és az emberi jogok lábbal tiprása miatt.

A magyar kormány sokszor hangsúlyozza, hogy a kereskedelmet nem szabad a politikával összekeverni, és a nyugati társadalmak ne akarják megmondani más országoknak, hogyan kell viselkedniük a saját polgáraikkal szemben. Nézzük csak, Irán hogyan viselkedik a saját polgáraival: a hidzsábját nem viselő, emiatt letartóztatott, 22 éves Mahszá Amíni egy teheráni börtönben halt meg. Halálát követően nők és férfiak Irán-szerte demonstráltak, gyakorolva ezzel a gyülekezéshez és tiltakozáshoz való alapvető jogukat. Az iráni biztonsági és rendőri erők azonban aránytalanul léptek fel, aminek következtében több tiltakozó életét vesztette, sokan pedig megsérültek. Az Európai Unió nyilatkozatokban fejezte ki, hogy indokolatlannak és elfogadhatatlannak tartják a békés tiltakozókkal szemben széles körben alkalmazott aránytalan erőszakot.

Irán ráadásul az orosz–ukrán háborúban is érintett: nagy mennyiségű drónnal látják el Oroszországot, az ukrán hadsereg rendszeresen beszámol a lelőtt Shaded drónokról. De a közel-keleti válságból is kiveszi a részét az arab ország: évente dollármilliókkal támogatja a Hamászt, amely az október 7-ei terrortámadása óta hadban áll Izraellel. A magyar kormány Izrael feltétlen támogatója, valamennyi izraeli válaszlépést jogosnak elismerve.
Ehhez képest pár hete az egyik magyar kormánygéppel népes küldöttség látogatott Teheránba. Szijjártó Péter elégedetten távozott a tárgyalások után, és a következőket mondta: „A ma aláírt, Irán és Magyarország között életbe lépő együttműködési megállapodás a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén nyújt további kereskedelmi lehetőségeket. A megállapodás megnyitja az iráni piacra való még aktívabb belépési lehetőséget a magas színvonalú magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszeripari termékek számára.”

• Mi nehezíti a kereskedelmet Iránnal?
• Mire vonatkoznak szankciók?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap március 13-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!