Politikai kaláka

Politikai kaláka

Bayer Zsolt és ifj. Lomnici Zoltán a Békemenetet felvezető molinó mögött (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

1.

Sokan ismerik a kaláka fogalmát, de inkább csak a hagyomány részének tekintik, és kevesen gondolnak arra, hogy ez az összetett, hatékony munkaszervezési forma ma is működik a társadalomban. Hasonlóképpen ahhoz, ahogy korábbi századokban kapocsként fogta össze a helyi és nagyobb közösségeket. Kaláka alatt alapvetően a szívességből, kölcsönösségi alapon végzett munkát értették az emberek, amiért nem járt fizetség. A segítség fejében nyújtott ellenszolgáltatást nem pénzben, hanem személyes közreműködéssel kellett teljesíteni.

A hangzása ellenére a kaláka nem egy ősi magyar szó, a románból (claca) került a magyar nyelvbe, levéltári forrásokban először 1633-ban fordul elő írásos formában. A feudális időkben közösen kellett fizetni a faluközösségre kivetett bizonyos adókat, elvégezni földesúri, egyházi és állami szolgáltatásokat. Szántóközösségek és ekeközösségek, erdőirtók és aratóbrigádok, hegyközségek és fuvaros társulások jöttek létre, amelyek általában alkalmi jelleggel, a résztvevők eszközeit összeadva teljesítették a robotként előírt vagy a község működését elősegítő tevékenységüket.

A kalákának mint összetett munkaszervezési eljárásnak a sokfélesége abban is megnyilvánult, hogy esetenként a szervezési keretei a nagycsalád, a falurész, az egész közösség terében vagy azon is túlterjeszkedve működtek. A kölcsönös segítségnyújtásban résztvevők hosszabb távon közel egyenlő mértékben adtak és kaptak, fáradoztak és élvezték az összefogás előnyeit. A viszonosság megkövetelése bizonyos tekintetben egyenlőséget teremtett a közösségen belül, elősegítette az emberi kapcsolatok homogenizálását, az egymásnak befelé tett ígéretek megtartását. Ezen a ponton érdemes kiemelni, hogy a viszonos segítséghez hozzátartozott a munka elvégzése utáni evés-ivás, tánc, mulatság, ami oldotta a fáradságos munkavégzés során keletkezett feszültségeket, illetve bizonyos mértékben jutalmazta a szíves közreműködést. Mai kifejezéssel a kalákának „csapatépítő”, közösségfejlesztő szerepe is volt a faluközösségek életében.

2.

A jelenkori politikai viszonyok között érdemes számot vetni azzal, hogy kulturálisan kódolt formában a magyar társadalom értékrendjében fennmaradt és ma is működik a kaláka mint hatékony, kiemelkedő teljesítmények elérésére alkalmas munkaszervezési eljárás. Úgy látszik, hogy a belőle leszűrt tapasztalatok felhasználhatók – akár társadalmi méretekben – a megváltozott emberi kapcsolatok, a modern technika világában is. Egyébként munkajogi törvények nem tiltják ma sem a kalákát, a szívességből, ellenérték nélkül, alkalmilag végzett munkát. Annak sincs akadálya, hogy nonprofit szervezetek, a hagyományok, a kultúra, a civil kapcsolatok ápolására szerveződött közösségek kaláka jellegű tevékenységek keretében valósítsák meg a célkitűzéseiket. Innen pedig csak egy lépés a „politikai kaláka” hatékonyságának a felismerése és alkalmazása a közélet alakítása és a választási szavazatszerzés terén.

Okos tanulmányok a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) hatalmi struktúráit a hirdetett értékek, közösségi szerveződések, az intézmények működésének leírásával elemzik és magyarázzák. Vizsgálat alá veszik az életviszonyokat, a társadalmi tagozódást, a kulturális mintákat, a közvélemény szerkezetét és a kormányzás különböző területeit. Érdekes következtetésekre jutnak szorgalmas elemzők, de nem találnak érdemi válaszokat bizonyos alapkérdésekre. Többek között arra, hogy választási ciklusokon keresztül miért töretlen a kormánypártok népszerűsége, miben rejlik a szavazóbázisának stabilitása, hogyan viselik el az emberek a szabadságjogaik és a nyilvánosság korlátozását, miért veszik tudomásul a szociális igazságtalanságokat, a kiterjedt korrupciót, a társadalom tudatos megosztását vagy a „magyarok” kedvezőtlen nemzetközi megítélését. Véleményünk szerint a NER demokráciának álcázott színfalai mögött egy kalákaszisztéma szerint programozott uralmi rendszer működik, amelynek a szavazópolgárok releváns többsége közvetlenül részese és fenntartásának támogatója.

• Hogyan használja a NER a kaláka szisztémát?
• Használhatja-e ezt az ellenzék is?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!