Főpróba előtt áll az európai szélsőjobb

Főpróba előtt áll az európai szélsőjobb

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja André Venturát, a portugáliai CHEGA párt elnökét a Karmelita kolostorban 2023. május 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Már csak két hete marad a Szocialista Pártnak Portugáliában, hogy fordítson a sorrenden – ami korántsem lesz egyszerű. A közvélemény-kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a januárban több jobboldali pártból alakult Demokratikus Szövetség több szavazatot fog összeszedni a március 10-ei előre hozott parlamenti választásokon. Ráadásul az elmúlt két év során folyamatosan erősödött a Chega (Elég) nevű jobboldali populista párt is, amelynek még fontos szerepe lehet a választások után.

Hogy a Szocialista Párt (PS) népszerűségi mutatói ennyire katasztrofálisak, abban oroszlánrésze volt António Costa egykori miniszterelnöknek, aki tavaly novemberben lemondásra kényszerült egy korrupciós ügy miatt. Costa távozására azután került sor, hogy a rendőrség nyomozást indított az észak-portugáliai lítiumkutatási koncessziókkal, a hidrogéntermeléssel és egy Start Campus nevű cég által kifejlesztett adatközpontprojekttel kapcsolatban. A hatóságok a nyomozás során több tucat helyszínen tartottak razziát, köztük kormányhivatalokban, sőt a PS ingatlanjaiban és több politikus lakásán is. Az őrizetbe vették mások mellett Costa kabinetfőnökét, Vítor Escáriát is. Bár Costa lemondott, azt állította, tiszta a lelkiismerete.

• Hogyan állnak a pártok népszerűségi mutatói?
• Milyen esélyei vannak a portugál szélsőjobbnak?
• Miért európai jelentőségű ez a választás?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!