Prigozsin élt, Prigozsin él, Prigozsin élni fog?

Prigozsin élt, Prigozsin él, Prigozsin élni fog?

Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport vezetője egy 2023 március elején közreadott Twitter-videóban (Forrás: Twitter)

Hiába erősítették meg DNS-vizsgálatokkal az orosz hatóságok, hogy az augusztus 23-án Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant repülőgép utasainak személyazonossága megegyezik az utaslistán található nevekkel, az orosz közvélemény jelentős része továbbra sem hiszi el, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport egykori vezetője is meghalt a katasztrófában. És bár időközben az amerikai és brit hírszerzési szervek is azt jelezték, szerintük is igen valószínű, hogy a repülőgép-szerencsétlenségben valóban meghalt a Wagner csoport vezérkara, az események továbbra sem hagyják nyugodni az oroszokat.

Kérdésekből ugyanis rengeteg maradt – mindenekelőtt az, hogy ki hajtotta végre a merényletet. A kezdeti jelentések ugyan még arról szóltak, hogy a magánrepülőgépet rakétákkal lőtte le a légvédelem, ma már viszont az a verzió az elfogadottabb, hogy a felszállás előtt robbanóanyagot csempésztek a gépre. Ennél jóval kevesebb ember morfondírozik azon, hogy ki rendelte el a merényletet: a közvélemény gyakorlatilag kész tényként veszi, hogy a megrendelő Vlagyimir Putyin orosz elnök volt. Variációk persze erre is vannak: egyesek szerint az akciót a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) követte el, mások a hadsereget sejtik a végrehajtók között. Akármilyen rossz is volt azonban Prigozsin kapcsolata Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, illetve Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel, azt a legtöbben kétségbe vonják, hogy a két vezető a saját szakállára cselekedett volna, Putyin tudta nélkül. Noha a katasztrófa után azonnal nyomozást indítottak a hatóságok, mindez valószínűleg csak a formaságok része volt, és senki nem gondolja, hogy a nyomozók valaha rajtaütnek a merénylőn.

• Merénylet Prigozsin rendezésében?
• Merénylet Prigozsin és Putyin rendezésében?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!