Egy galamb kitárta szárnyait, és békéért könyörög

Egy galamb kitárta szárnyait, és békéért könyörög

Marija Primacsenko: Egy galamb kitárta szárnyait, és békéért könyörög, 1982

A Kijev megyei Ivankivben zajló harcok során súlyos sérülést szenvedett az a helytörténeti múzeum, mely az ukrán naiv művészet kiemelkedő alakjának festményeit őrzi. Marija Primacsenko (1909–1997) huszonöt műve semmisült meg a robbanásban. A múzeum az orosz betörés stratégiai pontján fekszik, Csernobil és Kijev között.

Ukrajna legismertebb festője nemcsak kortársa volt Frida Kahlónak, de sorsuk és szuggesztív művészi látásmódjuk között is fel lehet fedezni párhuzamokat. Primacsenko gyermekbénulásban szenvedett, emiatt több évig ágyhoz volt kötve. A súlyos betegség azonban nem törte meg a lelkét, a művészetben talált feloldozást. Autodidakta módon tanult rajzolni, festeni és hímezni. Tizenhét éves volt, amikor a szülői kunyhó falát kékes agyaggal kidekorálta. A falubelieknek annyira tetszett a fiatal lány alkotása, hogy hamarosan megkapta első megbízásait. Az egyik szomszédtól disznót kapott fizetségül, a család később így tudta túlélni az éhínséget.

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelent, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!