Remélem, nem csak ezért vették meg

Remélem, nem csak ezért vették meg

Soon-Yi Previn és Woody Allen Velencében, 1996 decemberében (Fotó: Reuters)

Woody Allen emlékiratai nyolc évtizedről mesélnek, de még őt magát is csak az a botrányos néhány hónap érdekli, amely miatt „pária lett”. Az Apropó nélkül az egyik legnagyobb komikus humortalan nosztalgiázása, de mire rádöbbenünk a hiányra, már késő.

Egyetlen fiatal nőnek kértem meg a kezét, őt Soon-Yinek hívják, és csodálatos módon igent mondott. De ez a történet még később jön, és akkor bőven lesz mit mesélnem róla. (És remélem, nem csak ezért vették meg ezt a könyvet) – írja Woody Allen az Apropó nélkül (Apropos of nothing) című memoárjában. Reményét azonban talán ő maga sem gondolja komolyan.

A magyarul – Dési András György fordításában – megjelent emlékirat a műfaj szabályait maradéktalanul betartva tárja fel ugyan a rendező életét, az olvasókat a közel nyolcvanöt évből feltehetően mégis csupán néhány hónap izgatja.

Az a viharos időszak, amikor szakított Mia Farrow-val, aki később megvádolta őt, hogy szexuálisan zaklatta a nevelt lányát, Dylan Farrow-t. Hiába mondta ki a bíróság ártatlannak a rendezőt, az ügy sosem zárult le, a Me Too hullámai pedig végleg elnyelték Allent, pária lett, ahogy a könyvben jellemzi önmagát.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!