„Akit bántalmazás ért, ne féljen előlépni”

„Akit bántalmazás ért, ne féljen előlépni”

A kínai Peng Su-aj a román Sorana Cirstea ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének első fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2017. május 30-án (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

 

Női labdarúgás, jégkorong, úszás, ausztrál foci, torna, atlétika és legújabban a tenisz. Néhány sportág azok közül, ahol 2021-ben szexuális zaklatási botrányokra derült fény. A legérdekfeszítőbb kérdés pedig továbbra is az, miként reagálnak ezekre az esetekre.

A legfrissebb és talán legnagyobb visszhangot kiváltó zaklatási ügy egy kínai, világszerte ismert teniszezőhöz kapcsolódik. A 35 éves Peng Su-aj (Peng Shuai) a kínai „Facebookon”, a Weibón hosszú bejegyzésben jelentette be, hogy néhány évvel korábban szexuális együttlétre kényszerítette őt Kína egykori miniszterelnök-helyettese. Noha a szexuális zaklatások kibeszélését ösztönző metoo-mozgalom Kínában is éreztette már hatását, és ismertebb, vezető beosztású személyeket is távolítottak el, vontak felelősségre hasonló ügyek miatt, ilyen magas rangú állami vezetőt még nem értek a vádak, mint most Csang Kao-lit (Zhang Gaoli). Beszédes is volt a gyors és egyértelmű reakció: azonnali letiltás. Az ügy aztán még cifrább fordulatot vett, a sportolónak ugyanis nyoma veszett. Nem egészen két hétig szinte semmit sem lehetett róla tudni.

A sportolói jogokkal foglalkozó Global Athlete nevű szervezet azzal vádolta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy „a szexuális erőszak és a női sportolók jóléte iránt undorító közömbösséget tanúsít”.

• Milyen következményei lettek az amerikai profi hokiligában, az NHL-ben garázdálkodó videóelemző zaklatásainak?
• Milyen botrányokra derült fény a női labdarúgásban, és azok milyen következményekkel jártak?
• Nem egészen 10 éve hogyan próbálták megvenni egy témával foglalkozó szakértő hallgatását?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!