Sulyok Tamás: rendszerrel úszó értelmiségi?

Sulyok Tamás: rendszerrel úszó értelmiségi?

Orbán Viktor miniszterelnök (b) gratulál Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. február 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Sokan szürke eminenciásként írták le a nyilvánosságban a fideszes parlamenti kétharmad által megválasztott és kedden hivatalba lépő új államfőt, Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét, alkotmányjogászt és ügyvédet. Ezzel arra utaltak, hogy jellegzetes politikai arcél nélküli, a széles nyilvánosság számára kevéssé ismert jelöltet választott meg a kormánypárt a köztársasági elnöki székbe. Bár gyakran azt emelik ki vele kapcsolatban, hogy az egész életében jogászként dolgozó Sulyok Tamás mindig is távol maradt a politikától – az ezredforduló környéki, akkor fideszes szegedi önkormányzattól kapott megbízásain túl ügyvédi múltjából sem tudni hasonló kapcsolatról –, ez nem jelenti, hogy ne fűznék személyes szálak a Fidesz legmagasabb köreihez.

Ezekben a körökben köztudottnak számít, hogy Sulyok Tamás régre visszanyúló és jó kapcsolatot ápol Trócsányi László volt igazságügyi miniszterrel. Ezt a Magyar Hangnak egy, a Fidesz ügyeire rálátó egykori politikus is megerősítette. Az ismeretség biztosan régre nyúlik vissza, Trócsányi és Sulyok ugyanis még az egyetem elején voltak évfolyamtársak Szegeden. Mindketten itt kezdték meg jogi tanulmányaikat 1975-ben, bár Trócsányi László két év után átkerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Az bizonyos, hogy pályájuk később is találkozott, hiszen Trócsányi egykori alma materében, Szegeden járta ki a tudományos ranglétrát. Ő vezette a szegedi alkotmányjogi tanszéket akkor is, amikor Sulyok Tamás 2005-ben meghívott óraadóként kezdett ott dolgozni.

• Milyen közös pontok vannak még Trócsányi is Sulyok pályafutásában?
• Miért hagyta ott állítása szerint a Csongrád Megyei Bíróságot a rendszerváltás előtt?
• Mit mond róla az általunk megkérdezett ügyvéd?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!