Ez volt az utolsó nagy magyar mezei győzelem

Ez volt az utolsó nagy magyar mezei győzelem

Az 1526-os mohácsi csata legrészletesebb korabeli ábrázolása egy Johann Jacob Fugger által támogatott 1555-1559 között készült krónikából (Forrás: Ehrenspiegel des Hauses Österreich)

 

Ötszáz éve Szávaszentdemeter mellett sikerült utoljára egy tisztán magyar seregnek megvernie egy nagyobb oszmán hadat. Vajon e sikernek mi köze lehetett a mohácsi tragédiához? Erről beszélgettünk B. Szabó János hadtörténésszel.

Vajon Nándorfehérvár 1521-es eleste után a Magyar Királyság vezetői meg tudták volna-e akadályozni, hogy a pár évtizede még középhatalomként számontartott ország megroppanjon az oszmán hódítók támadásai alatt, és el lehetett volna-e odázni, netán elkerülni a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájaként számon tartott 1526-os mohácsi csatát? Nándorfehérvár a déli végvárrendszer kulcsa volt, elvesztésével a katonai potenciáljuk csúcsára jutó – bevétel és mozgósítható katonák tekintetében is a magyar lehetőségek többszörösével bíró – törökök szabad bejárást nyertek az országba. A történetírás egyik sokat vitatott kérdése, hogy mindent megtett-e az ifjú II. Lajos király (ur. 1516-1526) és a magyar kormányzat, hogy elodázza az elkerülhetetlennek látszó oszmán hódítást.

Az események ismeretében utólag egyszerű okoskodni, hogy a mohácsi tragédia kódolva volt, de vajon az előtte lévő öt évben kihozta-e magából a maximumot a Magyar Királyság? Merthogy, miként a korszak egyik elismert néhai kutatója, Kubinyi András is felhívta rá a figyelmet: „Paradox módon évtizedek óta nem tapasztalunk a török fronton annyi eredményes és viszonylag nagy számú magyar katonai akciót, mint ekkor.” Az 1523. augusztus 6-án és 7-én lezajló ütközetsorozatban egy 4 ezer fős magyar haderő győzött le egy nagyjából 12 ezres oszmán hadat. 

• Hogy sikerült felmorzsolnia a magyaroknak az oszmánok hadát?
• Paradox módon ez a siker is hozzájárulhatott a mohácsi vereségünkhöz?
• Mennyire volt jó a magyar hírszerzés?
• Mi volt az oszmánok taktikája, hogy felőröljék a korabeli magyar határvédelmet?
• Mi történt a vereség után I. Szulejmán sógorával, Ferhát pasával, akit a szultán a déli végekre küldött a csapatokkal?
• A győzelem ellenére miért számított katasztrofálisnak a magyaroknak pár száz harcedzett katona elvesztése?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!