Szinetár Miklós: Egy helyen döntenek életről és halálról

Szinetár Miklós: Egy helyen döntenek életről és halálról

Szinetár Miklós (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Akár a Szent István-rendet is átvenné Szinetár Miklós, ha felajánlanák neki, mert nem az adott vezetőtől kapja, hanem attól az országtól, amit szeret. Kitárgyaltuk visszadobott filmtervét, ahogy Kádár Jánost, Ferenc Józsefet, Kerényi Imrét és Honthy Hannát is. 

A Kossuth-díjas színházi-, opera- és tévérendező lapunknak adott interjújában hozzátette, az elmúlt hetven évben mindenki minden kitüntetést átvett, egy kivételről tud, Blaskó Péterről. „Nagyon bátor dolog volt, de ma már csak azt tudják az emberek, Blaskó milyen nagyszerű művész. Nem a személytől, nem is a rendszertől veszek át egy díjat, hanem attól az országtól, ahol élek és amit nagyon szeretek. Ezt még így nem mondtam, de én a szó nem idézőjeles értelmében igazán magyar érzésű hazafinak tartom magam. Petőfi, Kodály, Széchenyi, Arany: mind fontos”, tette hozzá az idén kilencvenéves művész.

Szóba került az is, hogy dolgozik, ahogy ereje engedi, és a korábbi munkáiban sem lehet olyat találni, amit szégyelleni kéne. Több mint negyven évig volt vezető, és bármelyik helyre be tudja tenni ma is a lábát. „Persze vannak csalódásaim is. Készítettem A víg özvegyből egy háromrészes tévéfilm-forgatókönyvet. Először adtak is minimális összeget forgatókönyv-fejlesztésre. Majd kaptunk egy levelet, hogy tudomásul vették, ami elkészült, de a továbbiakat nem támogatják. Ennyi, indoklás sehol, se valami párbeszéd vagy magyarázat. Miközben abban a bizonyos átkosban kilenc helyre lehetett elvinni egy forgatókönyvet. Nem kellett a Bacsónak, kellett a Nemeskürtynek. Ma egy helyre lehet elvinni, ott döntenek életről és halálról”, mesélte Szinetár. Elmondása szerint néhány hónapja történt ez a visszautasítás, Káel Csaba aláírása szerepelt a a papíron. Akit ismer is, Káel tanár úrnak szólította sokáig. Mégis hiába keresné őt, a nemzeti filmbiztos nem hívja vissza. „De hát annyi jó volt az életemben. Megvolt a kilencvenedik születésnap is, tele az Erkel Színház. Ez számít”, fűzte hozzá Szinetár.

• Mit gondol az orosz invázióról?
• Nem tartott a járványtól idős kora ellenére sem?
• Hruscsovval kezet fogott, Kádárral is találkozott. Volt olyan vezető, akivel viszont nem állt volna szóba?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang március 18-án megjelent, 2022/12. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!