„Tényleg nem tudni, miről beszélt a főnök”

„Tényleg nem tudni, miről beszélt a főnök”

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Fogják a fejüket az energetikai szakértők az Orbán Viktor évértékelőjén elhangzottak miatt. – Tényleg nem tudni, miről beszélt a „főnök”: lehet hitegetni a népet, de a valóság kicsit más – mondogatják, február 17-én ugyanis olyan mondat hagyta el a miniszterelnök száját, miszerint „karnyújtásnyira vagyunk az energiafüggetlenség állapotától”. Szerinte hazánk jól halad a zöldátállás terén, amit azzal igazolt, hogy már több mint 5600 megawatt napelemes kapacitással rendelkezünk, és 255 ezer olyan háztartás van, amely családi minierőművet működtet.

– Való igaz, hogy a megújuló forrásból termelt áram részaránya éves szinten ma már eléri a 20 százalékot, de az import aránya még magasabb. Magyarország tavaly összesen csaknem 44 terawattóra (1 terawattóra = 1000 gigawattóra = 1 000 000 megawattóra) villamos energiát használt fel, ebből az importhányad 25,4 százalék volt. Sőt, például decemberben a behozatal aránya átlagosan 40 százalék körül alakult. Erre azért nem mondanám, hogy karnyújtásra vagyunk az energiafüggetlenségtől, ha valaki ilyet állít, akkor félrevezeti a lakosságot – szögezte le Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkára. További probléma, hogy minél több napelemes csatlakozik a hálózatra, annál labilisabb lesz a villamosenergia-rendszer, mert nem viseli jól a túl sok új, napszak- és időjárásfüggő termelőt. Emiatt súlyos komplikációk léphetnek fel a rendszerben a következő években, hiszen a termelési csúcsok idején eladhatatlan felesleg, máskor súlyos energiahiány jelentkezik.

• Milyen veszélyeket rejt a napelemes áramtermelés arányának növekedése a magyar villamosenergia-hálózat jelenlegi állapotában?
• 
Milyen energiatermelési módok ellensúlyozhatnák legalább részben a napelemes áramtermelés okozta gondokat?
• 
Mekkora összeget kellene költeni a hazai energiarendszer működőképességének biztosítására?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!