Tiszabura számos tekintetben hátramegy, nem előre

Tiszabura számos tekintetben hátramegy, nem előre

Vizsgálatra váró betegek Burán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Horváth Balázs, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura háziorvosa február 20-án éjjel zajra ébredt. Kívülről jött, a kertből. Amikor megnézte, mi az, az udvaron egy eldobott mellényt talált, mellette egy zsák krumplit. A krumpli az övé volt, a mellény pedig azé a fiatalemberé, aki, ha meg nem zavarják, abba nyalábolva vitte volna magával a zsákmányt.

A valamivel több mint 3000 lelkes faluban egyre gyakoribbak a hasonló betörések. A tolvajok visznek mindent: termést, fémet, ereszt, kerítésoszlopot. Bírvágyukat a mámor utáni sóvárgás ébreszti fel: Burán, ahogy Kelet-Magyarország számos hátrányos helyzetű településén, egyre többen használják az olcsó, könnyen hozzáférhető, ám annál pusztítóbb dizájnerdrogokat. Az olykor csak néhány száz forintot érő rabolt holmiból a tolvajok kábítószert vásárolnak.

A faluban most a háziorvos elmondása szerint a herbálnál újabb, nagyon erős anyag van divatban. Meggyújtják, a füstjét szívják be. Gyorsan függőséget okoz. Nem egy 11–12 éves gyerek is él vele, tanítási időben is; kimennek a vécére óra közben, szünetben, hogy hozzájussanak.

• Hogyan került Horváth Balázs Tiszaburára?
• Mit és miért lát pozitívan a településen?
• Mi ad neki erőt?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/11. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!