Csak pislákol a tűzifaprogram: drágult a szegények tüzelője is

Csak pislákol a tűzifaprogram: drágult a szegények tüzelője is

Tűzifa Somogy megyében (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nincs hiány tüzelőből, az erdészetek felkészültek a télre, és hatósági ár helyett idén már újra piaci áron kínálják árujukat – mondta októberben Nagy István agrárminiszter. Arra is kitért, hogy az állam idén közel kétszázezer rászoruló családnak nyújt segítséget a szociálistűzifa-program keretében, amihez a Belügyminisztérium 5 milliárd forintot biztosított.

Nagy épp csak az elszabaduló árakról nem beszélt, amelyeket nem követ az állam szociális segítségnyújtása: az KSH árkimutatása szerint egy mázsa fűrészelt tüzelő 2021 szeptemberében piaci áron átlagosan 4370 forint volt, míg idén szeptemberben már 8340 forintba került. A szociális tüzelő esetében más, a kereskedelminél kedvezőbb tarifákról beszélhetünk, itt ugyanis az állam határozza a kemény és lágy lombos tűzifa, valamint a szén egységárát, amelyet az önkormányzatok az erdészetektől vesznek meg. A drágulás azonban ebben programban is érezteti hatását. Míg tavaly 22 225 forintba került az egységáras erdei köbméter keményfa, idén már 29 210 forintba, a lágy lombos tüzelő ára pedig egy év alatt köbméterenként 5080 forinttal nőtt. A kormány jó ideje nem kompenzálja az árváltozást. 

• Hány éve nem követi az árváltozásokat az állami tűzifaprogram?
• A jelenleg támogatott családok mellett hánynak kellene juttatni még szociális tüzelőt?
• Kik vállalják az állam mellett a rászorulók támogatását?
• Milyen egyenlőtlenségek, visszaélések történnek a faanyag kiosztása során?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!