Mi vár Ukrajnára: felszabadítás vagy kényszerű béke?

Mi vár Ukrajnára: felszabadítás vagy kényszerű béke?

Irpiny szétlőtt kultúrháza (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Különös bejegyzést tett közzé hétfőn az X (korábban Twitter) közösségi oldalon az Amerikai Egyesült Államok NATO-képviselete: a posztban – amely az ukrán katonák teljesítményét is méltatja – azt írják, most arra összpontosítanak, hogy megteremtsék egy igazságos és fenntartható béke feltételeit, ám már egy szóval sem említik az ukrán katonai győzelmet lehetőségként. Mindez azért is meglepő, mert Washington eddig azt állította, azért támogatja Kijevet, hogy az vissza tudja szerezni az összes megszállt területet Oroszországtól. Az Egyesült Államok NATO-képviseletének posztja dühödt reakciókat váltott ki Ukrajnában, ami után a szöveg írói azonnal magyarázkodásra kényszerültek és jelezték, fenntartható béke alatt azt értették, hogy nem hódolnak be Oroszország területfoglalási kísérletének. Szerintük nincs vége a csatának, még meg lehet azt nyerni. Sokakat azonban ez a tisztázás sem nyugtatott meg, sokkal határozottabb kiállásban reménykedtek.

Egyelőre nehéz lenne eldönteni, hogy az Egyesült Államok tudatos akciójáról van-e szó, ami a kihátrálás irányába vezet, vagy egy rosszul megfogalmazott bejegyzésről. Mindenesetre tény, hogy az elmúlt hetekben egyre több cikk és tanulmány jelent meg a nyugati sajtóban, amely a nyári ukrán ellentámadás sikertelensége miatt kételyeket fogalmazott meg Ukrajna győzelmi esélyeivel kapcsolatban. 

• Kihátrálna Washington Kijev mögül?
• Stratégiaváltás következhet a fronton?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/47. számában találja. Vegye meg november 30-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!