Ungváry Krisztián: Szinte az összes ügynökaktát nyilvánosságra lehetne hozni

Ungváry Krisztián: Szinte az összes ügynökaktát nyilvánosságra lehetne hozni

Ungváry Krisztián (Fotó: Farkas Norbert)

A hírszerző szervek eddig bármiféle kontroll nélkül, bemondásra jelezték, hogy milyen aktákat kell titkosítani vagy titkosítás alatt tartani – erről beszélt lapunknak Ungváry Krisztián történész azok után, hogy Semjén Zsolt éppen a titkosszolgálatokat hozta lapunknak indokként az ügynökakták nyilvánosságra hozatala ellen. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának volt elnöke szerint pedig a valódi kockázat az, hogy a kormánypártokban a mai napig egykori ügynökök ülhetnek.

Bejárta a sajtót Semjén Zsolt Magyar Hangnak adott nyilatkozata, mely szerint az ügynökaktákat azért nem hozzák nyilvánosságra, mert az ügynökök leleplezése – a titkosszolgálatok figyelmeztetése alapján – nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, és veszélyes lenne a szovjet utódállamok szempontjából is. A miniszterelnök-helyettest a témában nyílt vitára hívta ki Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője; nem véletlenül ő, hiszen az LMP 27 alkalommal kezdeményezte a rendszerváltás előtti ügynökdossziék nyilvános közlését, ám a kormánypártok képviselői minden alkalommal indoklás nélkül dobták vissza az ellenzéki törvényjavaslatokat.

Videónkat Semjén Zsolt nyilatkozatáról megnézheti ITT.

Lapunk az eset kapcsán két szakértőt: Ungváry Krisztián történészt és a jobbikos Stummer Jánost, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának korábbi elnökét kérte fel, hogy értelmezzék Semjén Zsolt nyilatkozatát.

• Miért „hülyeség” Ungváry Krisztián szerint Semjén Zsolt nyilatkozata?
• Mire jutott a történész, amikor az iratfeltáró bizottságban dolgozott?
• Milyen ellentmondást lát Semjén Zsolt szavaiban a nemzetbiztonsági bizottság volt elnöke?