Van-e még bármi értelme küzdeni Donald Trump jelöltsége ellen?

Van-e még bármi értelme küzdeni Donald Trump jelöltsége ellen?

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó és egykori amerikai ENSZ-nagykövet a dél-karolinai Greerben kampányol 2024. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Fotó: Jim Lo Scalzo

Kiábrándító este lehetett február 24-e Nikki Haley számára, miután az ötödik, ezúttal a dél-karolinai republikánus előválasztáson is alulmaradt Donald Trumppal szemben. Ez a vereség azért lehetett számára különösen fájó, mert a volt elnök abban a szövetségi államban múlta őt fölül 20 százalékkal, ahol korábban Haley két cikluson át kormányzó volt. Még akkor is kijózanító ez az eredmény, ha tudjuk, hogy Dél-Karolina kifejezetten konzervatív, és a tengerparti sávot leszámítva Trump mindig kiemelkedően szerepelt itt. Nyolc éve mind az előválasztást, mind az elnökválasztást magabiztosan hozta, és 2020-ban is simán nyert Joe Biden demokrata elnökkel szemben.

Az eredmények láttán a legtöbben azt a kérdést tették fel, ha hazai pályán ennyit vernek Haley-re, akkor mi értelme küzdenie az ellen, hogy Trump legyen a Republikánus Párt elnökjelöltje a 2024-es megmérettetésen. Merthogy Haley nem fogott padlót: arról beszélt a voksolás után, hogy folytatja kampányát a végső jelöltségért. Lelkesedése ellenére azonban a Trump elnöksége alatt kormányzóból lett diplomata egyre nehezebb helyzetbe kerül. Legnagyobb gondja most az, hogy a dél-karolinai vereség után a milliárdos Charles Koch – és a Koch Industries pénzelte Americans for Prosperity (Amerikaiak a jólétért) elnevezésű szervezet – kiszállt mögüle. Távozásukkal mintegy 70 millió dollár hagyja ott Haley kampányát.

• Miért fájhat a feje Donald Trumpnak?
• Ki sietett a volt elnök védelmére?
• Tényleg veszélyben az amerikai jogállamiság?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!