Veszélyben Ukrajna nyugati támogatása?

Veszélyben Ukrajna nyugati támogatása?

Joe Biden amerikai elnök (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson)

A palesztin–izraeli konfliktus súlyosbodása nem fogja csökkenteni Ukrajna uniós támogatását az Oroszországgal szembeni háborúban – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján. A politikus emlékeztetett arra, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már szombati bordeaux-i beszédében is megerősítette, az Oroszország elleni konfliktusban az EU kitart az ukrán nép mellett, ameddig csak szükséges. Mindeközben a The Daily Telegraph úgy értesült, hogy Joe Biden amerikai elnök az eddigi legnagyobb katonai és humanitárius segélycsomagot kívánja eljuttatni Ukrajnának, amely 2025 elejéig kielégítené Kijev igényeit. Az ígéretek ellenére azonban sokan aggódnak amiatt, hogy azok teljesítését alapvetően befolyásolhatja a közel-keleti konfliktus, ami egyértelműen Moszkvának kedvezhet az elkövetkező hónapokban. Mások ennél is tovább mennek: szerintük a Közel-Keleten körvonalazódó háborúban az izraeliek nyugati fegyverekre fognak szorulni, így az Ukrajnának juttatandó eszközök számát csökkentenie kell Amerikának. De mennyire megalapozottak ezek a félelmek?

• Veszélybe kerültek az amerikai fegyverszállítások az Izrael-Hamasz konfliktus miatt??
• Milyen téren kerülhet nehezebb helyzetbe Ukrajna?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!  

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!