„Nem hódolunk be” – így tiltakoznak „Zebraszerdával” egy jobb oktatásért minden egyes héten

„Nem hódolunk be” – így tiltakoznak „Zebraszerdával” egy jobb oktatásért minden egyes héten

A Zebraszerda (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Feltűnően sok autós nyomja a dudáját a Ferenciek terén szerda reggel – és nem a forgalom miatt. Akik nem járnak rendszeresen erre, meglepődve láthatják, hogy amikor a gyalogosoknak zöldre vált a lámpa, mintegy 20 ember molinókkal, transzparensekkel és egy életnagyságú, Pintér Sándor belügyminiszterről készült kartonfigurával vonul a zebra közepére tiltakozásul a közoktatásban tapasztalható állapotok miatt.

A táblák részben aktuális ügyekre is reflektálnak, van, amelyen azt követelik, hogy „Rogán, takarodj!”, míg egy másik a kegyelmi botrányra hívja fel figyelmet, vagyis arra, hogy a pedofil bicskei igazgatót segítő K. Endre ismét szabadon járhat a gyerekek között. Amint a lámpa pirosra vált, a tiltakozók levonulnak, és tábláikat az út szélén mutatják az arra elhaladó autósoknak, akik közül sokan dudálással fejezik ki szimpátiájukat. A következő (gyalogos)zöldnél ismét a zebra közepe felé veszik az irányt, és ez így megy hónapok óta minden egyes szerda reggel 7.40-től egészen 8.05-ig ezeken a „zebraszerdákon”.

Hasonló megmozdulások a főváros több pontján is zajlanak rendszeresen. A Ferenciek terei megmozdulás egyik szervezője, Solymoss Miklós, az Eötvös József Gimnázium biológiatanára a Magyar Hangnak elmesélte, a tiltakozócsapat a környező iskolákból érkező szülőkből, diákokból és tanárokból áll főként, és tavaly tavasszal és ősszel többször is megesett, hogy 100 fő feletti létszámban vettek részt a zebrás tiltakozáson.

• Miért éri meg hétről hétre időt és energiát tenni a demonstrációkba? 
• Milyen atrocitások érték a tiltakozókat a kormányzati propaganda hatására?
• Milyen a hangulat most a pedagógusok közt?
• Miben hasonlót Orbán Viktor rendszere Kádár Jánoséra?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: oktatás, Zebraszerda