Zsebre tett kultúra

Zsebre tett kultúra

Fekete Péter (Képernyőfelvétel: Magyarországi Evangélikus Egyház / Youtube)

„Akció közben fogtak el egy műkincstolvajt a fővárosi zsaruk: F. Péter épp egy múzeumból emelt el egy futball-labdát, amikor tetten érték. Ruházatának átvizsgálásakor egy szintén múzeumból származó színpadi deszkadarabot, egy antik rádiót és egy irodalomtörténeti értékű levelet találtak a nyomozók. Az 59 éves férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését, kihallgatásán azzal magyarázta a történteket, hogy szeret kulturális kincseket szokatlan helyeken bemutatni. F. Péter ellen lopás gyanújával indult eljárás.”

Így nézne ki a Police.hu-n megjelent rövidhír, ha a Petőfi Irodalmi Múzeumból egy átlagpolgár vitte volna magával az Esterházy Péter emlékének dedikált, múzeumi tárgyként katalogizált focilabdát.

Egészen más a helyzet azonban, ha egy olyan tótumfaktum az elkövető, mint Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Aki amúgy nyíltan el is büszkélkedik vele: „Megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal”.

• Normális dolog, hogy egy kultúrpolitikus hobbija miatt múzeumi munkatársakat kezelnek biodíszletként, terelgetnek ide-oda?
• Hogy pro forma kölcsönszerződéseket kell gyártani, mert államtitkár úr szeret leemelni ezt-azt a polcokról?