Kifütyülték Párizsban a belarusz Arina Szabalenkával kezet nem fogó ukrán Marta Kosztyukot

Kifütyülték Párizsban a belarusz Arina Szabalenkával kezet nem fogó ukrán Marta Kosztyukot

Az ukrán Marta Kosztyuk az egyiptomi Madzsar Szerif ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének első fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2022. május 24-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Simának tűnő, 6-3, 6-2-es szettekkel kikapott a francia Roland Garros Grand Slam-torna első körében az ukrán Marta Kosztyuk a belarusz Arina Szabalenkától. A BBC beszámolója szerint a mérkőzésnek politikai felhangja is volt. A 20 éves ukrán Kosztyuk ugyanis a mérkőzés végén nem fogott kezet Szabalenkával, amire a párizsi közönség pfújolással reagált.

A brit közszolgálati adó szerint a meccs végén Kosztyuk odasétált a bíróhoz kezet fogni, majd a saját székéhez lépett kikerülve ellenfelét. A jelenlegi női világranglista második belarusz sportoló azt mondta, először meglepődött, hogy neki szól a hurrogás. Ám miután a jelenlegi WTA 39. Kosztyuk kivonulásakor is pfújolásba kezdett a közönség, Szabalenka rájött, hogy az ukránnak szól a nézőtéri reakció.

A BBC is emlékeztet, Belarusz Oroszország szövetségeseként többek között átengedi az orosz haderőt Ukrajna irányába, amit elítélnek az ukránok. A párosnak egyébként nem készült meccs előtti fotója sem az érmefeldobást követően, ami amúgy megszokott koreográfia. Szabalenka – aki korábban leszögezte, hogy „senki sem támogatja a háborút” – azt mondta, megérti, ha Kosztyuk „utálja” őt.

Az ukrán teniszezőnőnek nem ez volt az első elmaradt kézfogása. Kosztyuk nem volt hajlandó kezet fogni a szintén belarusz Viktoria Azarenkával a tavalyi US Openen, ahogy idén a 8,8 millió dollár összdíjazású miami tenisztorna második fordulójában az orosz Anasztaszja Potapovával sem, aki akkor két játszmában, 6:1, 6:3-ra legyőzte őt.