Sikerült útnak indítani a Holdra tartó Artemis–I-t

Sikerült útnak indítani a Holdra tartó Artemis–I-t

Az Artemis-1 indítása (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint szerda reggel 7.48-kor sikerül elindítani az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Artemis–I-küldetését Föld-körüli pályára állító rakétát, amely az egyik legfontosabb próba lesz a tervezett Holdra szállás előtt. Az Orion űrhajót szállító rakéta (Space Launch System, SLS) sokadik nekirugaszkodásra emelkedhetett fel, a rajtot augusztus vége óta számos alkalommal elhalasztották, mert korábban hiba lépett fel az SLS-sel, valahol szivárgott az üzemanyag.

A rakétáért felelős két programigazgató szerint a fellövés tökéletesre sikerült. A NASA élő adásában arról beszéltek, hogy adatok azt mutatják, az SLS pont úgy reagált, ahogy azt szerették volna. A gyorsítórakéták és a leadott teljesítmény is a várakozásnak megfelelően történt, így a NASA elégedett az első Artemis-starttal. A Föld körüli pályára állás után az Orion űrhajót felgyorsítják és felkészítik a Holdra vezető útra.

A tervek szerint az űrhajó 39–42 napot töltene a világűrben – többször megkerülné a Holdat, mielőtt visszatér a Földre. A NASA így akarja kipróbálni a rendszert, amely majd embert is vinne a Holdra. A Space Launch System (SLS) rakéta szállítja az Orion űrkapszulát, amely a tervek szerint megkerüli a Holdat, majd a Földre visszatérve a Csendes-óceánban landol. 

Az Artemis–I előtt utoljára 1972. év végén az Apollo–17-tel jártak űrhajósok a Holdon. A NASA úgy tervezi, hogy a Hold felszínére újra embereket juttató Artemis–III-küldetésre legkorábban 2025-ben kerülhet sor. Az új Hold-program sokkal összetettebb lesz, mint a 60 évvel ezelőtti első. A komplex rendszer része lesz egy állandó Holdbázis, egy Hold körül keringő, az űrhajósok le- és felszállását koordináló és kikötőként használt űrállomás is. Az eseményeket a NASA élő YouTube-csatornáján követhetik: