Elküldték a református zsinati bíróságnak a Balog Zoltán lemondását követelő keresetet

Elküldték a református zsinati bíróságnak a Balog Zoltán lemondását követelő keresetet

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Református Egyház tíz tagja elküldte a zsinati bíróságnak azt a keresetet, amelyben Balog Zoltán elmozdítását követelik püspöki pozíciójából – számolt be az RTL Híradó.

„Az egyházi törvény több pontjának megsértése miatt” – ezzel indokolta a keresetet beadók egyike, miért van szükség Balog Zoltán távozására. Szerintük a püspök magatartása alkalmas az egyház hitéletének rombolására. A kereset elbírálására nyolc napja van a zsinati bíróságnak, utána egy jogtanácsos vizsgálja ki a panaszt maximum 60 nap alatt. Ezután jöhet a tárgyalás. Kónya Levente református presbiter, a bíróságnak elküldött kérvény egyik aláírója az RTL-nek azt nyilatkozta: „Az is lehet, hogy egyszerűen szőnyeg alá söprik a dolgot, lehet arról szó, hogy elhúzzák két évig, amíg lejár Balog Zoltán megbízatása”. Akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a keresetet formai okok alapján visszadobják és jogi huzavona kezdődik majd. Az RTL a Református Egyházat és Balog Zoltánt is hiába kereste.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Balog Zoltán is érintett volt a Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondásával járó kegyelmi botrányban. Balog volt ugyanis az, aki a volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. A korábbi emberi erőforrások minisztere a nagy felzúdulás után lemondott a zsinati elnöki posztról, de a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.