Az amerikai szenátuson is átment az ukrajnai segélycsomag

Az amerikai szenátuson is átment az ukrajnai segélycsomag

Ukrán katona egy páncéltörő rakétát tart egy lőállásban a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszavazta az Egyesült Államok szenátusa az Ukrajnának, Tajvannak és Izraelnek szóló, 95 milliárd dolláros segélycsomagot kedd este. Joe Biden elnök várhatóan még szerdán aláírja azt.

A csomag 61 milliárd dolláros katonai segélyt tartalmaz Ukrajnának, amelyet a Pentagon szerint „napokon belül” elkezdenek a háború sújtotta országba szállítani. A törvényt kétpárti támogatással, 79:18 arányban fogadták el. Joe Biden kedd késő este nyilatkozatban üdvözölte a törvény elfogadását, amelyet „kritikus jelentőségű” jogszabálynak nevezett, amely „biztonságosabbá teszi nemzetünket és a világot, mivel támogatjuk barátainkat, akik védekeznek az olyan terroristák, mint a Hamász, és az olyan zsarnokok, mint Putyin orosz elnök ellen". Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségű vezetője azt mondta: „Több mint hat hónapnyi kemény munka és számos fordulat után Amerika üzenetet küld az egész világnak: nem fordítunk hátat”.

A szenátus februárban már elfogadott egy hasonló segélycsomagot, de az újabb Ukrajnának nyújtott támogatást ellenző republikánusok egy csoportja megakadályozta, hogy a képviselőházban szavazzanak róla. A múlt héten az alsóházi demokraták és republikánusok összefogtak, hogy megkerüljék ezt az ellenállást. Végül megállapodtak egy olyan törvénycsomagról, amely tartalmazta a külföldi segélyt, valamint a nyugati bankokban tartott orosz vagyon elkobzásáról szóló jogszabályt; új szankciókat Oroszország, Irán és Kína ellen; és egy olyan rendelkezést, amely arra kényszeríti a kínai ByteDance vállalatot, hogy eladja a népszerű TikTok közösségi médiaszolgáltatást.