Rengeteg illegális hulladékot kell elszállítani a leendő Mini-Dubaj területéről

Rengeteg illegális hulladékot kell elszállítani a leendő Mini-Dubaj területéről

Így néz ki most a tervezett „mini-Dubaj” szomszédsága (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2025 ősze előtt nemigen kezdődhetnek meg a rákosrendezői rozsdaövezetbe tervezett, ötmilliárd eurós beruházással megvalósuló irodanegyed építési munkái – írja a Népszava.

Mint ismert, Rákosrendező 130 hektáros területéből mintegy 60-65 hektárt ad el az Orbán-kormány az Egyesült Arab Emírségeknek, amely egy általa kijelölt ingatlanfejlesztő révén 5 milliárd euró (1900 milliárd forint) értékű beruházást valósít meg a területen. A kormány kiemelt beruházássá nyilvánítva a projektet, és vállalta, hogy mintegy 310 milliárd forint erejéig valósít meg infrastrukturális beruházásokat a területen. Ennek része a  terület megtisztítása, az ott élők és a cégek kiköltöztetése, valamint a terület kármentesítése.

A feladatot a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kapta, a tárca a lap kérdéseire többek között azt válaszolta, „Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakójának felszámolása zajlik. A sok esetben komoly egészségkárosító hatással bíró hulladék elszállítása a környéken élők és minden budapesti érdeke”. Azt is megjegyzik, hogy ez a helyzet „láthatóan eddig se az ott élőket és az érintett kerületi önkormányzatokat nem zavarta”. De a minisztérium megteremti „az ott élőknek és minden budapestinek az egészséges, rendezett és fejlődő környezetet”.

Az ÉKM felmérte a rákosrendezői területen lévő kommunális és egyéb hulladékot: a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter (12,6 hektár), míg az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége több mint 190 000 köbméter. A hulladékmentesítés a tervek szerint idén év végéig tart. A felszín alatti szennyezettség felmérése, illetve a mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése azonban csak 2025 szeptemberére fejeződik be. Ha mindezzel megvannak, akkor kezdődhet az építkezés.

A lap arról is ír, hogy a katasztrófavédelem még mindig nem tudja, mi miatt ütött ki tűz a hónap elején Rákosrendezőn, ahol jelentős mennyiségű – száz méter hosszú, húsz méter széles öt méter magasságú rakás – 10 ezer köbméter talpfa égett le rejtélyes körülmények között. „A tűzvizsgálati eljárás folyamatban van, így nem tudunk bővebb felvilágosítást adni a keletkezési okokról” – válaszolta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.