HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Társadalmi vi...

Társadalmi vitát ígérnek az új Nemzeti Tantervről

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A tanárok szakszervezeti- és Facebook-csoporttagságairól gyűjtenek információkat egy kérdőív segítségével.

HIRDETÉS

Az új Nemzeti Tantervből kiszivárgott információk szerint az általános iskola hetedik-nyolcadik osztályában összevonnák a biológiát, kémiát és fizikát természettudományok tantárgy néven. Ötödikben és hatodikban a diákok természetismeret tantárgyat tanulnak, ezt vinnék ilyen formában tovább. A szakképzésben az összevont természettudományos tárgyakat már korábban bevezették.

A hvg.hu értesülése szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétpecsétes titokként őrzi az új Nemzeti Tantervet, ebből sikerült a hírportálnak megtudni néhány fontos elemet. Eszerint a kormány lemondott a 9. évfolyamos iskola bevezetéséről, mégpedig financiális és humánerőforrás okokból, a közoktatásból becslések szerint 2-3 ezer pedagógus hiányzik. A száz fő alatti kisiskolákat is górcső alá veszik, de itt egyelőre nem világosak a tervek. Évekkel ezelőtt futott egy olyan elképzelés, hogy a falusi kisiskolák felső évfolyamait összeterelik egy központi iskolába, csakhogy azon tervek szerint 9 évig tartott volna az általános iskola, az első hat évfolyamot mindenki a saját településén járhatta volna ki.

A jelenlegi elképzelések szerint az új Nemzeti Alaptanterv a jövő szeptembertől lép életbe, bár ez sem biztos, mivel a minisztérium csak fél tervet kapott, a szakemberek úgy látják, hogy emiatt csúszhat a bevezetése, ráadásul új NAT-hoz új tankönyvek is kellenek, amihez lapértesülések szerint kétféle tankönyvet is készíttetni a kormány, egy állami és egy egyházi, mégpedig keresztény szemléletűt.

HIRDETÉS

Az eduline.hu közben úgy tudja, hogy a minisztériumi véleményezés után széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés indul az új NAT-tervezetről, és azt követően kerül majd az alaptanterv a kormány elé. Bódis József oktatási államtitkár szerint „nagyon szép anyag” született, a végső változat azonban függ a pedagógusok visszajelzésétől is.

A csúcstechnológia országútján

A szakportál idézi Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárt is, aki korábban arról beszélt, hogy az állam százezer informatikai eszközzel fejleszt iskolákat az év során, mintegy ötvenezer tanár, a pedagógusok csaknem harmada vesz majd részt informatikai továbbképzésen, hogy a beszerzett eszközöket minél felkészültebben használják.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke pedig azt jelentette be, hogy az idén 45 ezer laptopot és 800 osztálynyi, 24 ezer táblagépet (tablet) szereztek be. Jelenleg folyamatban van ötezer projektor és háromezer interaktív tábla beszerzése is. Ezeket az eszközöket már ősszel eljuttatják az intézményekhez. Fontos cél, hogy jövőre minden ötödikes kezébe tablet kerüljön, és megtanítsák nekik a használatát.

A tanárok Facebook-csoporttagságaira is rákérdeznének?

Mindeközben a Népszava arról értesült, hogy a kormány szeptemberben szakmai felmérésnek álcázott nemzeti konzultációt küld a tanároknak. A kérdőívben többek között arról gyűjtenek információkat, hogy a tanárok hány órát tanítanak hetente, szakszervezeti tagok-e, milyen egyéb szervezetnek a tagjai, sőt még a Facebook-csoporttagságukra is rákérdeznek.

A kutatást eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte, de a PDSZ jelezte, hogy nem az ő elképzeléseik szerint halad a munka.

A minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányfőhöz közel álló Századvégnek kell elkészítenie, a PDSZ ebben nem talált kivetnivalót, javaslataikat elküldték a minisztériumnak. Később szembesültek a kérdőív tartalmával, ami szerintük nélkülöz minden szakmaiságot.

HIRDETÉS

Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából.

A kitöltés során ráadásul az anonimitás sem biztosított, hiszen a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját. A PDSZ kezdeményezésére egyébként még 2010-ben, a Tárki közreműködésével készült egy hasonló kutatás, annak az eredményei azt mutatták, hogy egy pedagógusnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt. A szakszervezet elnöke szerint a terhelés azóta biztosan nőtt, ezért is lenne szükség egy szakmai alapokon nyugvó, korrekt felmérésre.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,745lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Elkezdték felvásárolni a magyarok a tartós élelmiszereket

Negyvenöt perces sor a kasszánál, bizonyos árucikkeknél kiürült polcok, zsúfolásig tömött bevásárlókocsikat tologató vevők – az egyik budapesti diszkont áruházban jártunk szerda koraeste.